eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Megtörtént az elkerülhetetlen

Immár hivatalosan is Fabio Capello az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Az olasz szakember négy és fél évre szerződik a szigetországba. A nemzeti együttes kispadjára először jövő februárban, Svájc ellen ül majd le a szakember.

Hivatalosan is kinevezte az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) Fabio Capellót szövetségi kapitánynak. Az olasz szakember az Európa-bajnoki selejtezősorozat végén menesztett Steve McClarent váltja a kispadon: az angol edzővel a válogatottnak nem sikerült kijutnia a jövő évi osztrák-svájci közös rendezésű kontinensviadalra.

Az FA honlapján közzétett írás szerint Fabio Capellóval az FA ügyvezetője, Brian Barwick és fejlesztési igazgatója, Sir Trevor Brooking egyezett meg még szerdán, a Wembley-stadionban tartott megbeszélésen. A döntésre csütörtökön adta áldását az FA igazgatótanácsa.

Eredményei önmagukért beszélnek

"Fabio Capello komoly vezetőedzői tapasztalattal rendelkezik a legmagasabb szinten. Tizenhat éves szakvezetői karrierje során olyan csapatokat irányított, mint az AC Milan, a Real Madrid, az AS Roma és a Juventus. Fabio Capello összesen 9 bajnoki címet szerzett Olaszországban és Spanyolországban, a Milannal pedig 1994-ben elhódította a Bajnokok Ligáját is" - áll a közleményben.

"Nagyon boldog vagyok, hogy Fabio Capello elfogadta az angol szövetségi kapitányi posztot. Amikor nekifogtunk az új kapitány kiválasztásának, elhatároztuk, hogy világklasszis szakembert akarunk. Fabio Capellóban megtaláltuk ezt az embert" - jelentette ki Brian Barwick.

"Fabio igazi győztes. Az elmúlt két évtizedben elért eredményei önmagukért beszélnek. Minden klubjával bajnokságot nyert, emellett Trevor (Brooking - a szerk.) és én is meggyőződtünk arról, hogy meg van benne az a szenvedély és elkötelezettség, amely szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen az angol válogatott élén" - tette hozzá az FA ügyvezetője.

Olasz edző mellé olasz stáb

"Fabio Capellót világszerte az egyik legjobb edzőnek tartják. Bárhol is dolgozott, hatalmas sikert ért el, ezzel kivívta minden futballban dolgozó tiszteletét. Fabio az FA és a szövetség edzői stábjának teljes támogatását élvezi. Izgatottan várjuk a következő évek közös munkáját, melyek során a sikeres 2010-es világbajnoki kvalifikációra koncentrálunk majd" - fogalmazott Sir Trevor Brooking.

Bár korábban felmerült, hogy angol szakemberek segíthetnék Fabio Capello munkáját, a közlemény szerint gyakorlatilag a teljes stáb olasz lesz. A pályaedző Franco Baldini és Italo Galbiati, a kapusedző Franco Tancredi, a fitneszedző pedig Massimo Neri lesz.Steve McClaren után egy igazi sztár érkezik

Fabio Capello igazi sztáredző. Játékosnak sem volt közepes - összesen 13 évet futballozott három sztárklubban, az AS Romában, a Juventusban és a Milanban -, de klubedzőként igazi sikergyáros.

Tulajdonképpen Silvio Berlusconi találmánya, az egykori olasz miniszterelnök és iparmágnás alkalmazta először. Berlusconi milánói "hatalomátvétele" előtt is már a klubnál dolgozott, a serdülőkkel és az ifikkel. Utóbbiakkal 1985-ben megnyerte az Olasz Kupát.

1991-ben lett az AC Milan vezetőedzője és az első 57 (!) bajnokiján veretlen maradt az együttessel, megnyerte a következő két bajnokságot, majd egymás után háromszor is elvitte a piros-feketéket a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A háromból egyszer, Athénben, a Barcelona ellen, a BL-történet egyik leglátványosabb döntőjében, nyert is. 1996-ig dolgozott a Milannál, majd egy éven keresztül a Real Madridot dirigálta, ugyancsak bajnoki címet nyerve. Majd visszatért a Milanhoz, de ezúttal nem volt sikere.

Bajnokcsapatot csinált a Romából és a Juventusból

Nem úgy Rómában, ahol a "Farkasokból" az ország legjobban futballozó csapatát formálta, amellyel 2001-ben bajnoki címet is nyert. 2004-ben játékos-pályafutása harmadik nagy állomáshelyére, a Juventushoz szerződött edzőként. Az előző kettővel, a Milannal és a Romával bajnoki címet nyert, a Juvét is a csúcsra vezette.

Igaz, sikereit beárnyékolta, hogy a szövetség a kirobbant botrány után visszavonta a 2005-ös és a 2006-os címet. A klubot visszasorolta a B ligába. Fabio Capello nem akart a második vonalban dolgozni - nem sokat gondolkodott hát, hogy elfogadja a Real Madrid ajánlatát.

Capello és Beckham: egy furcsa pár

Pályafutása során másodszor is a királyi klubhoz igazolt, s bár a viták kereszttüzében dolgozott szinte a teljes idényen keresztül, ismét bajnoki címmel zárta az évet.

Bírálták a csapatát a stílusa miatt, bírálták Capellót, mert nem találta meg a közös hangot Ronaldóval és David Beckhammel, de elvitathatatlan érdeme: a Madrid 2003 után, négyéves szünetet lezárva, ismét bajnoki címet nyert.

Capello pedig elég intelligens volt ahhoz, hogy belássa a tévedését. Beckhamet, mert a Madrid érdeke úgy kívánta, hajlandó volt "rehabilitálni". Alkalmasint, ha nem nyer bajnoki címet a Real Madriddal, most nem benne látná az angol szövetség a megmentőt.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×