eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ha szenzációt akar, irány Anglia!

Holland sztáredzők találkozója áll a spanyol forduló fókuszában, az őszi elsőség a tét Németországban, javítani készül gyenge idegenbeli mérkőzésén a Juventus - de a hétvége futballszenzációja két angol rangadó: a Liverpool a Manchester Unitedet, az Arsenal a Chelsea-t fogadja.

Az angol bajnokság őszi idényének legérdekesebb fordulóját játsszák a hétvégén: vasárnap az első négy helyezett - ha úgy tetszik: a nagy négyes - egymás ellen játszik. A Liverpool és a Manchester United például, a Premier League legfontosabb presztízscsatáját vívja.

Sir Alex Fergusont a szövetség két mérkőzésre eltiltotta a kispadtól, de a büntetés csak december 28-án kezdődik, így a Főnök irányíthatja a Man Unitedet.

Sir Alex a szokott nyers stílusában vázolta a helyzetet a hétvégi mérkőzés előtt: "Mindkét csapat mint legnagyobb riválisára tekint a másikra. Ez a mérkőzés lelki csata is. Ha szelíd bárány vagy, elvesztél."

Ugyanakkor azt is tartja, nem a mostani forduló fog dönteni a bajnoki címről, ahhoz túl sok van még hátra. Bár a meccset az Anfielden rendezik, a legjobb összeállításában játszó Man United nem esélytelen.

Amióta Rafa Benítez irányítja a Vörösöket, a két csapat hat bajnoki mérkőzést játszott. Ötször a Manchester United nyert, egy döntetlenre végződött. Igaz, tavaly februárban a Liverpool kiejtette Sir Alex csapatát az FA-kupából.

A Liverpoolban újra játékra kész Xabi Alonso, azt azonban csak közvetlenül a mérkőzés előtt dönti el Rafa Benítez, a csatárok közül melyik kettő kezdjen. Nagy valószínűséggel Fernando Torres lesz az egyik. A Vörösök egyébként nehéz sorozatban vannak: a vasárnapi bajnoki után szerdán a Chelsea ellen játszanak a Ligakupa elődöntőjében.

Az Arsenal a Chelsea-t fogadja

A másik rangadót az Emirates Stadiumban játssza az Arsenal és legerősebb városi vetélytársa, a Chelsea. Ashley Cole először lép pályára az Arsenal pályáján, amióta a Chelsea-be igazolt az Ágyúsoktól. Arsene Wenger, az Arsenal edzője külön megkérte csapata szurkolóit, nem Cole-lal foglalkozzanak.

Wenger egyébként megdicsérte Avram Grantet, a Chelsea menedzserét, s közben adott egy fricskát Mourinhónak. Azt mondta, az új edző sokkal békésebb típus, s a csapata nagyon jól teljesít. Szerinte az eredmények beszélnek Grant helyett.

Az Arsenal Robin van Persie elképzelhető, hogy visszatér, s még valószínűbb, hogy Fabregas is pályára lép. Ugyanakkor Hleb sérült. A Steaua ellen pihentetett játékosok közül Kolo Toure, Emmanuel Adebayor, Manuel Almunia és Gael Clichy újra játszik.

A Chelsea-ben Ricardo Carvalho és Florent Malouda szerepeltetéséről csak vasárnap regel dönt Grant. A megműtött Didier Drogba és az eltiltott Michael Essien ellenben biztosan hiányozni fog a Kékek közül.

17. forduló
Szombat
Portsmouth (5.)-Tottenham (13.)
Manchester City (6.)-Bolton (14.)
West Ham United (10.)-Everton (7.)
Sunderland (18.)-Aston Villa (8.)
Wigan (19.)-Blackburn (9.)
Birmingham (15.)-Reading (12.)
Derby (20.)-Middlesbrough (16.)
Fulham (17.)-Newcastle (11.)
Vasárnap
Liverpool (4.)-Manchester United (2.)
Arsenal (1.)-Chelsea (3.)
A Milan - klubvilágbajnoki szereplése miatt - ismét halaszt, így biztosan még tovább kell várni arra, hogy a piros-feketék megszerezzék első hazai bajnoki győzelmüket.

A városi rivális Inter Szardínia szigetén játszik a Cagliari ellen. A hazai gárda rossz formában van, s még az edzőváltás sem segített rajta. Nedo Sonetti négy mérkőzést dirigált már a kispadra való visszatérése óta, mindössze egy pontot szerzett. Nem valószínű, hogy éppen a bajnok ellen szerzi majd meg első győzelmét.

Zlatan Ibrahimovic az eltiltása miatt hiányozni fog az Interből - a helyén valószínűleg nem a Cagliariból igazolt, hondurasi Suazo, hanem Hernán Crespo kezd majd Julio Cruz mellett.

A Juventus rangadót játszik: Rómában, a Lazio ellen lép pályára. A Juvénak javítania kell idegenbeli mérlegét, ha lépést akar legalább a Romával tartani. Claudio Ranieri csapata mindössze két idegenbeli mérkőzését nyerte meg eddig, abból is az egyiket saját pályáján, a városi rivális Torino ellen.

A legenyhébb kifejezés szerint is "új" Juventus játszik majd a Lazio ellen, amelyben a régieket csak Trezeguet, Buffon és a múlt héten 300. élvonalbeli mérkőzését győztes góllal ünneplő egykori Lazio-játékos, Pavel Nedved maradt. (Del Piero tartalék.).

A várható kezdő csapat névsorát olvasva jó pár új játékos nevével ismerkedhetünk meg: Buffon; Zebina, Legrottaglie, Chiellini, Molinaro; Salihamidzic, Nocerino, Zanetti, Nedved; Iaquinta, Trezeguet

16. forduló
Szombat
Catania (11.)-Udinese (4.)
Lazio (12.)-Juventus (3.)
Vasárnap
Torino (13.)-AS Roma (2.)
Sampdoria (9.)-Fiorentina (5.)
Atalanta (6.)-Palermo (8.)
Siena (17.)-Napoli (7.)
Parma (14.)-Reggina (19.)
Empoli (18.)-Genoa (15.)
Cagliari (20.)-Inter (1.)
Február 13.
AC Milan (10.)-Livorno (16.)
Az 1988-as Európa-bajnokság aranyérmes holland válogatottjában két világklasszis futballista dirigálta az Oranje védelmét: Ronald Koeman és Frank Rijkaard. A hajdani remek futballistákból híres edzők lettek, akik szombat este ellenfelekké válnak: Ronald Koeman a Valenciával Frank Rijkaard Barcelonáját fogadja.

Hajdanán sikeresebbek voltak, mint az utóbbi időben: a Valencia az utóbbi hét mérkőzéséből mindössze kettőt tudott megnyerni, a Barcelona hét idegenbeli bajnokijából csak egyen, a Levante ellen tudott győzni.

A katalánoknál Thierry Henry még mindig sérült, így nem is vitás: a nagy sikerek triója, Ronaldinho, Eto'o és Messi alkotja a támadósort. Andres Iniesta is marad a csapatban, középpályásként.

Egyre többször vetődik egyébként fel, hogy Frank Rijkaard az idény végén távozik a csapattól. A legfrissebb pletykát a legnagyobb példányszámú német napilap, a Bild szellőztette meg: úgy tudja, a holland válthatja 2008 nyarán Ottmar Hitzfeldet.

A Real Madrid hazai pályán fogadja az Osasunát. Schuster nem tervez változtatást a csapatban, vélhetően ugyanazok kezdenek, akik a Lazio ellen. Így Diarra is, aki pénteken jó hírt kapott: az Afrikai Labdarúgó-szövetség a kontinens legjobb öt játékosa közé sorolta 2007-es teljesítménye alapján. (A további négy: Essien, Drogba, Kanouté és Adebayor.)

A Madrid számára egyébként ünnepi lesz e találkozó: 60 éve, 1947. december 14-én, a portugál Belenenses elleni mérkőzéssel, nyitották meg a ma Santiago Bernabeu nevét viselő stadiont.

16. forduló
Szombat
Espanyol (5.)-Levante (20.)
Valencia (7.)-Barcelona (2.)
Vasárnap
Getafe (12.)-Villarreal (4.)
Murcia (17.)-Racing (6.)
Mallorca (8.)-Athletic Bilbao (15.)
Valladolid (16.)-Sevilla (9.)
Deportivo (19.)-Zaragoza (10.)
Betis (18.)-Almería (11.)
Recreativo (13.)-Atlético Madrid (3.)
Real Madrid (1.)-Osasuna (14.)

4

A Bundesliga szakértői azt tippelik, a Bayern München lesz a német élvonal őszi bajnoka. Ehhez biztosan elég, ha a bajor szupercsapat nyerni tud a Hertha ellen - igaz, ez Berlinben még annak ellenére sem könnyű feladat, hogy nincs formában a fővárosi csapat.

A Hertha BSC a legutóbbi három bajnoki mérkőzésén nem szerzett pontot, de az ősz egészét tekintve Berlinben még eredményesebb, mint az otthonától távol. Hat győzelméből ötöt az Olimpiai Stadionban ért el. Dárdai Pál a Kicker magazin honlapja szerint játszik majd a Herthában.

A bajor csapatból ezúttal hiányzik majd egyik legjobb csatára: Luca Toni nélkül lép pályára a Bayern. Ugyancsak hiányzik majd a játékostársai megsértéséért eltiltott Oliver Kahn, az ugyancsak "büntetésben lévő" Lúcio, valamint az olasz világbajnokhoz hasonlóan sérült Sagnol, Altintop és Jansen.

Hajnal Tamás bravúrcsapata, a Karlsruhe ismét nehéz erőpróba előtt áll. A harmadik helyen álló Hamburgot fogadja. A KSC a legutóbbi négy hazai bajnokijából hármat megnyert. A magyar középpályás természetesen tagja lesz csapatának.

A Bayern botlása esetén akár az őszi bajnoki címet is megszerezhető Werder Bremen a nagy formában lévő Leverusent fogadja. Sanogo és Baumann nélkül esélyesebb a brémai csapat, de nem árt tudni, a Bayer Leverkusen az utóbbi öt mérkőzését kivétel nélkül megnyerte, 16-2-es gólkülönbséggel.

17. forduló
Péntek
Cottbus (18.)-Hannover (5.)
Szombat
Hertha BSC (12.)-Bayern München (1.)
Werder Bremen (2.)-Leverkusen (4.)
Karlsruhe (6.)-Hamburg (3.)
Schalke (7.)-Nürnberg (14.)
Bielefeld (15.)-Stuttgart (8.)
Wolfsburg (13.)-Dortmund (9.)
Vasárnap
Duisburg (17.)-Frankfurt (10.)
Rostock (16.)-Bochum (11.)

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×