eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Máris megvétózták Platini reformjait

Az európai futball vezetői megfúrták az UEFA elnökének, Michel Platininek arra vonatkozó reformterveit, hogy a nemzeti kupagyőztesek is a Bajnokok Ligájában képviseltessék magukat.

Svájcban próbálta meggyőzni ötleteiről az Európai Profi Futball Stratégiai Tanácsának 16 tagját Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, ám javaslatai jelentős részét megvétózták.

A négy UEFA-alelnököt, négy bajnokság és négy klub képviselőit, valamint a játékosok szakszervezetének delegáltjait felölelő testület nem járult hozzá az egykori kiváló játékos azon tervéhez, hogy a bajnokok mellett a nemzeti kupagyőztesek is a rangosabb Bajnokok Ligája selejtezőiben indulhassanak az UEFA-kupa helyett - értesült a BBC.

Négy helyett három brit csapat


Platini ezt úgy kívánta megoldani, hogy egy-egy országból a jelenleginél kevesebb egyesület kvalifikálhatta volna magát a BL-be a bajnoki helyezés alapján. Az angol élvonalból például a negyedik helyezett helyett az FA-kupa győztesét látta volna szívesen a BL-ben az UEFA-elnök, noha a kupagyőzteseknek is selejtezőt kellett volna vívniuk.

Az elnökségbe nagy reformtervekkel belekezdő Platini a kudarc mellett egy sikert elkönyvelhet: annyit elért, hogy a jelenlegi 16 helyett 22 csapat selejtező nélkül kerül a BL főtáblájára. A francia sportvezető ezzel a hátrányosabb helyzetben lévő klubokat kívánja erősíteni.

Aggódnak az elitklubok

Az európai futballvezetőik csúcstalálkozóján döntöttek arról is, hogy a jövőben az angol bajnokság harmadik helyezettje is automatikus tagja lesz a BL főtáblájának.

"A Premier League győzött Platini terve felett" - kommentálta az eseményeket a BBC munkatársa, Mihir Bose.

A tanácskozáson született döntéseket az UEFA végrehajtó bizottságának december elsejei ülésén ratifikálhatják hivatalosan is.

Platini reformtervei miatt sok kritikát kapott az európai labdarúgás 18 elitklubját tömörítő G14 csoporttól, mondván, gyengébb csapatok kerülnének be a BL-be, ezzel pedig csökkenne a sorozat színvonala és presztízse.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×