eur:
393.78
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bevallotta a háromszoros olimpiai bajnok, hogy éveken keresztül doppingolt

Marion Jones bevallotta, hogy két éven keresztül doppingszereket szedett. A háromszoros olimpiai bajnok amerikai atléta a bíróságon is beszél a hazugságáról, és felkészült arra, hogy hamis tanúvallomás miatt börtönbe kerülhet.

Marion Jones háromszoros olimpiai bajnok amerikai atléta a családtagjainak és közeli barátainak írt levélben elismerte, hogy tudtán kívül doppingszereket használt a 2000-es sydneyi olimpia előtt.

A 31 éves atléta a levélben leírja, hogy az "a tiszta" néven elhíresült szteroidokat tartalmazó szert korábbi edzőjétől, Trevor Grahamtől kapta 1999-től két éven át, ám a tréner neki csak annyit mondott az anyagról, hogy táplálék-kiegészítőket tartalmazó lenmagolaj.

"Bocsánatot szeretnék tőletek kérni. Sajnálom, hogy több okból is csalódást okoztam" - áll Marion Jones levelében. Az atléta kiemeli: csak 2002-ben jött rá, mit is kapott edzőjétől, miután új trénerrel kezdett készülni.

A háromszoros olimpiai bajnok levelének lényege a The Washington Post című lapban jelent meg, ahová Marion Jones egyik anonimitást kérő ismerőse révén jutott el az információ.

Marion Jones magyar idő szerint szombat hajnalban a bíróságon is elmondja az igazat, és bűnösnek vallja magát, amiért korábban hazudott a doppingolással kapcsolatban. Az atlétát többször is kihallgatták a doppingügyek kapcsán, ám tagadta, hogy tiltott szerekkel élt volna.

A 31 éves sprinter a levelében leírta, hogy valószínűleg három hónapos börtönbüntetésre ítélik majd korábbi hamis tanúvallomásáért. Az "a tiszta" nevű szert a Victor Conte vezette BALCO laboratórium készítette. Contét és csapatát Trevor Graham buktatta le 2003-ban, amikor elküldött egy mintát az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA) az addig kimutathatatlan tetrahidrogesztrinonból (THG-ből).

Marion Jones bevallotta azt is: szintén hazudott, amikor tagadta, hogy volt élettársa, a THG-botrány kapcsán eltiltott Tim Montgomery adott neki egy 25.000 dollárról szóló csekket. Gyermeke apját, Montgomeryt doppingbotránya mellett hamis, illetve lopott csekkekkel szerzett több millió dolláros csalással is vádolják, és Jones ennek az ügynek a nyomozása során nem mondott igazat a kérdéses csekkről.

Victor Conte, az ellene folytatott nyomozás során hangsúlyozta, hogy Marion Jones az egyik állandó ügyfele volt, és ő személyesen is látta, amikor injekcióval fecskendezte be magának a doppingszert.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetője, John Coates szerint el kell venni Marion Jones-tól Sydneyben szerzett öt érmét. "Amennyiben igazak a hírek, remélem a NOB újra előveszi Jones ügyét és megfosztja eredményeitől. Az, hogy bevallotta a hibáját, jó dolog, ám korábbi ellenfelein ez nem segít, azt hiszem, riválisainak ez soha nem nyújt majd vigaszt" - nyilatkozta Coates.

Marion Jones Sydney-ben három arany- és két bronzérmet szerzett, emellett négy világbajnoki címe is van.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×