eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tour de France: újabb nap, újabb doppingoló

Lassan már azon lepődnénk meg, ha botrány nélkül telne el egy nap a Tour de France-on. Enyhén szólva komikus: a szerdai, 16. szakasz nyolc csapat versenyzőinek rövid ülősztrájkjával indult - tiltakoztak a dopping ellen. Ugyanakkor a francia sportnapilap, a L'Equipe honlapján megjelent: újabb doppingolót csíptek meg. Mint később kiderült, az olasz Cristian Moreni, a francia Cofidis versenyzője akadt fenn egy vizsgálaton.

Az idei Tour doppingügyei immár átcsapnak a versenypályát jelentő országutak szegélyein. Kedden este a francia csendőrség, 30 ember bevonásával, razziát tartott Vinokurov csapatának, az Astanának szállodájában, Pau-ban.

Szerda reggel a 16. szakasza tervezettnél később kezdődött, mivel az Orthez és Col d'Aubisque közötti, 208,5 kilométeres szakasz rajtjánál két német (a Gerolsteiner és a T-Mobile), valamint hat francia (Agritubel, AG2r, Francaise des Jeux, Bouygues Telecom, Cofidis, Credit Agricole) tagjai kétperces ülősztrájkot tartottak, a dopping ellen tiltakozva.

Mozgalom a Hiteles Kerékpározásért

Mozgalmuk, a Movement for a Credible Cycling (Mozgalom a Hiteles Kerékpározásért) arra kér minden további csapatot, tartsa be a 2005-ös charta megállapodásait, tartózkodjanak a doppingszabályokat megsértő kerékpárosok versenyeztetésétől.

Christian Prudhomme, a verseny újságíróból lett igazgatója nem tudta leplezni a a hét doppingügyei miatt érzett csalódottságát. Ahogy azt már az elmúlt napokban többen is, ő is elmondta, forradalomra van szükség a kerékpársportban, hogy legyőzzék a dopping támadását. Szerinte ebben a Tour de France-nak oroszlánszerepet kell vállalnia. Úgy fogalmazott: "A doppingoló kerékpározóknak meg kell érteniük: orosz rulettet játszanak."

A legnagyobb ellenség a vérdopping


A legnagyobb ellenség most a vérdopping - a kazah Vinokurov is ezt használta állítólag. A vérdopping - aligha kell külön részletezni - veszélyes fegyver: vérrögöket keletkeztethet, felboríthatja a keringési rendszert, vesekárosodáshoz vezethet, s a vérátömlesztés miatt kifejezetten fertőzésveszélyes eljárásnak számít.

A legutóbbi esetnél a vizeletmintából mutatták ki a tiltott anyag használatát, testidegen tesztoszteron nemi hormonra bukkanva.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×