eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Hogyan folyik a doppingellenőrzés a Touron?

A Tour de France-on éppen úgy folyik a doppingellenőrzés, mint bármelyik más kerékpáros-versenyen. A német közszolgálati televízió, a ZDF honlapja lépésről lépésre haladva ismertette, milyen szabályok alapján haladva végzik el a vizeletvizsgálaton alapuló doppingellenőrzést.

A doppingellenőrzésnél minden apró részletnek jelentősége van. Az ellenőrzöttek egy része rendkívül éber: szeretne egy apró hibára lelni, hogy "szükség esetén" arra hivatkozva a vizsgálat érvénytelenítését kérhesse.

Ezért a teszteljárás szabályai pontosak és alaposan kidolgozottak. Egyszersmind egyértelműek - pontosan azért, hogy a későbbieknek ne legyen lehetőség a kifogáskeresésre. Nézzük a legfontosabb szabályokat, s a menetet.

1. Minden üvegnek saját kódszáma van

A doppingellenőrzésnél először a versenyző adatait veszik fel. Ezt követően a kerékpáros kiválaszt két üveget a mintáknak és egy poharat a vizeletvételhez. Minden üveg kódszámmal van ellátva, egy kódszám csak egy üveghez tartozhat.

A vizeletvétel ellenőr jelenlétében történik. Ez azért szükséges, hogy a vizeletadás pontosan megfigyelésre kerüljön. Ezért a sportolónak szabaddá kell tenni magát a hasától a térdéig, illetve csuklótól könyékig. Testének ezen részeit semmi sem takarja, csupaszon kell hagynia. Ezzel is ki akarják zárni a manipuláció lehetőségét. A vizsgálathoz legalább 85 ml vizeletre van szükség.

2. Az üvegek bezárása és lepecsételése

A mintaadás után a vizeletminta kétharmadát fele-fele arányban az A próbához és a B próbához szétosztják. A pohárban maradó kis mennyiségű vizeletből a PH-értéket és a vizelet "vékonyságát" mérik. Ha a vizelet túl kevés, másik próbára van szükség.

A vizeletminták a szállításhoz speciális műanyag dobozba kerülnek, melynek BEREG-KIT az elnevezése. A csomagolást kék pecséttel és zárszalaggal látják el.

Az ellenőrzés során jegyzőkönyv készül. Ebben a sportolónak pontosan meg kell neveznie, hogy az elmúlt 48 órában milyen gyógyszereket használt. Az ellenőrzés menetének szabályszerűségét a versenyző az aláírásával nyugtázza. Lehetősége van arra, hogy az űrlapra saját észrevételeit is rávezesse.

Ezt követően mindkét mintát a doppingellenőrző laborba szállítják. Ott először az A minta kerül elemzésre. A B minta zárt állapotban, hűtve és biztosítva a laborban marad.

3. A szövetség értesítése az eredményről

Ha az A minta ellenőrzése pozitív eredményt hoz, a versenyző tiltott szert használt. Erről országa szövetségét és a nemzetközi szövetséget értesíteni kell. A szövetség ekkor a laboratóriummal és az érintett sportolóval időpontot egyeztet a B próbára. Ezen a sportoló megjelenhet, és megfelelő meghatalmazottja is jelen lehet a vizsgálaton.

Ha a B próba eredménye igazolja az A próbáét, a doppingellenőrzés eredménye pozitívnak minősítendő. Ekkor dönthet a szövetség a szankcióról.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×