eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A német sztárt is magával ránthatja a doppingbotrány

Bert Dietz hétfő este egy tévériportban beismerte, hogy doppingolt. A német kerékpáros elmondta: a 90-es évek derekán csapatának sportorvosai rendszeresen tiltott ajzószerekkel oltották be. Bert Dietz együtt versenyzett Jan Ullrichhal, aki 1997-ben megnyerte a Tour de France-t.

Bert Dietz az első profi kerékpáros, aki a nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a versenyek során doppingolt. A versenyző tagja volt a Telekom által pénzelt T-Mobile trikóval kerékpározó német csapatnak, amelyben az időközben világhírűvé vált Jan Ullrich és Erich Zabel is versenyzett.

A tévériportban elmondta, hogy a T-Mobile két sportorvosa vagy személyesen adta be neki az EPO rövidítéssel jelölt, vérplazmát tartalmazó doppinghatású injekciót, vagy a belga masszőrre hárult ez a feladat.

A masszőr időközben leleplező könyvben számolt be a két orvos törvénybe ütköző akciójáról. A könyv megjelenése után a freiburgi ügyészség vizsgálatot indított ellenük és mindkettőjüket felfüggesztette orvosi hivatásuk gyakorlása alól.

A Telekom szóvivője Bert Dietz nyilatkozata után bejelentette, hogy felmondják az együttműködést a két orvossal, és a maguk részéről is vizsgálatot indítanak a doppingvádakkal kapcsolatban.

A Telekom munkatársa hangsúlyozta: a cég az élvonalban akarta látni versenyezőit, azonban elképzelhetetlennek tartotta Bert Dietz állítását, miszerint hallgatólagos megállapodás volt a szponzorok és a csapat orvosai között a sportolók teljesítőképességét tiltott eszközökkel fokozó, hosszú távon egészségkárosodást okozó szerek rendszeres adagolásáról.Bert Dietz akkor ismerte be a doppingolást, amikor a Tour de France 1997-es győztese, Jan Ullrich cáfolni igyekszik a vele szemben hangoztatott doppingvádat.

A világ alighanem legtekintélyesebb kerékpárversenyének tavalyi győztese, az amerikai Floyd Landis szintén hasonló vádakkal küzd. A Los Angeles melletti Malibuban szerdára várják az Egyesült Államok Doppingellenes Bizottságának döntését, miután a sportoló a verseny 17. szakasza után olyan vizeletpróbát adott le, amelyben túl magas tesztoszteron-szintet mutattak ki.

A Doppingellenes Bizottság ezek után a többi hét, először negatív eredménnyel járó mintát is újra ellenőríztette egy független laboratóriumban.

Ha Floyd Landis ártatlansága megdől, ő lesz a Tour de France 104 éves története során az első versenyző, akit utólag megfosztanak címétől. Bert Dietz német versenyző beismerő nyilatkozata után hasonló veszély fenyegeti Jan Ullrichot is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×