eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miért éneklik a liverpooli szurkolók a Speedy Gonzálezt?

Dél-Afrikában született, chilei szülők gyermekeként, Benítez már 2005-ben megvette, de kénytelen volt átengedni az Albacetének, mert a szélvészgyors balszélső nem kapott Angliában munkavállalási engedélyt. Aztán visszavette! Az athéni találkozó előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Liverpool és a Milan 15-15 játékosát. Ezúttal a Vörösök balszélsője, Mark González a "soros".

Mark Dennis González Hoffman 1984. július 10-én született a dél-afrikai Durbanben. Élete első tíz évét a 2010-es világbajnokságot rendező országban töltötte - édesapja, Raúl ott játszott profi futballistaként.

A család utána hazaköltözött Chilébe, ahol Mark a leghíresebb klub, az Universidad Catolica kölyökjátékosa lett. Villámgyorsan ívelt felfelé a pályafutása csillaga, 19 évesen már a felnőttválogatottban kapott helyet.

Húszéves korától európai légiós

Húszévesen felcsapott európai légiósnak, az Albacete játékosa lett. Ott figyelt fel rá Rafa Benítez, aki akkor már Liverpoolban dolgozott. Szerette volna a Vörösökhöz vinni - le is szerződtette, de González nem kapott munkavállalási engedélyt, miután kevés találkozón játszott hazája válogatottjában.

Benítez kénytelen volt kölcsönadni - a chilei visszament Spanyolországba, az Albacetéhez. Balszerencséje volt: González megsérült, súlyos térdszalagsérülést szenvedett. Néha egy ilyen baleset egy teljes évre a partvonalon kívülre száműzi a játékost, a chilei balszélső azonban a vártnál gyorsabban felépült.

Benítez visszavárta


2006 tavaszán már játszani is tudott egy újabb állomáshelyen, a Real Sociedadban. A baszk klub meg is akarta vásárolni, de Benítez visszavárta a csatárt.

A közben spanyol kisállampolgárságot, s így "uniós" útlevelet is kapott González 2006. július 5-én megkapta Angliában a munkavállalási engedélyt - elhárult az akadály liverpooli karrierje elől.

Első hivatalos mérkőzésén, a Maccabi Haifa elleni BL-selejtezőn a 85. percben szállt be Steven Gerrard helyére, majd három perccel később győztes gólt lőtt!

A Tottenham ellen, első, kezdő játékosként töltött meccsén ugyancsak a kapuba talált. Utána többször is megsérült - ám mindent egybevetve kétségtelenül sikerrel zárja első, angliai idényét.



"Speedy González", vagy egy másik becenevét idézve "Red Hot Chile" a "Vörösök" leggyorsabb játékosa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×