eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Totti megfenyegette Sir Alex Fergusont

Szerda este a római Olimpiai Stadionban játsszák a labdarúgó Bajnokok Ligája leglátványosabbnak ígérkező negyeddöntőjének első felvonását. Az AS Roma-Manchester United találkozó előtt Francesco Totti üzent Sir Alex Fergusonnak, az angol klub menedzserének.

Totti - akit egyébként nem nehéz megsérteni, ha valaki a csapattársait, s nem őt dicséri - felháborodott azon, hogy Sir Alex elsősorban Mancinit és Taddeit, a két brazilt emlegette a Farkasok legveszélyesebb játékosaiként. Totti válaszát azonnal felkapta az olasz sajtó: ,,Úgy fogok játszani, hogy megtanítsam neki a nevem!"

Mancini Cristiano Ronaldóval foglalkozott: ,,Figyelem az angol bajnokságot, s látom, hogy jó játékos. De azt vettem észre, hogy a bíróktól mindig túlságosan nagy védelmet kap. Biztosíthatom, szerdán nem lesz ilyenben része." (Hogy aztán honnan tudja, hogyan fog dirigálni a német Herbert Fandel, rejtély...)

Franciákon jutottak túl

Mindkét gárda jó formában van, még ha a hazája bajnokságában listavezető Manchester Uniteddel szemben az AS Roma ,,csak" második is az olasz A ligában. Mindkét csapat ráadásul úgy került be a negyeddöntőbe, hogy a csoportmérkőzéseket követő első tavaszi fordulóban, idegenben legyőzte francia riválisát.

A Man United kettős győzelemmel lépett túl a Lille együttesén, az AS Roma, a hazai döntetlen után a lyoni Stade Gerland-ban megszakította az Olympique Lyon 18 mérkőzésből álló hazai veretlenségi sorozatát a BL-ben.

E találkozó első 45 percét az idei sorozat legkiválóbb félidői között emlegetik, megjegyezve, hogy mind Totti fejes gólja, mind (vagy éppen elsősorban) Mancini találata briliáns volt.

Az AS Roma 1984 óta először játszik a bajnokok tornáján az elődöntőbe jutásért - 23 évvel ezelőtt éppenséggel döntős volt, de hazai pályán, tizenegyes-párbajban, kikapott Bob Paisley Liverpooljától. Mindazonáltal a római Olimpiai Stadionban félelmetes a házigazda: 2004 decembere óta immár 9 BL-mérkőzésen veretlen.

Az utóbbi időben egyébként a nemzetközi porondon lényegesen eredményesebb Man United sem remekelt a tavaszi folytatásban: Sir Alex csapata a 2002-2003-as szezon óta először jutott a negyeddöntőbe. Az angol gárda idegenben nem kifejezetten acélos: a mostani sorozatban két meccset megnyert, kettőt elveszített.

A Manchesternek nem megy Olaszországban

A két győzelemből az első, a Benfica elleni 2006 szeptemberében a csapat első idegenbeli sikere volt a BL-sorozatban 2003 novembere óta! A Manchester Unitednek egyébként sem megy nagyon jól Olaszországban: tizenegy mérkőzéséből nyolcat elveszített, s csak kettőt nyert meg!

Az olasz gárdában akad két olyan játékos (Cristian Panucci és Matteo Ferrari), akik korábban angol klubban is játszottak, előbbi a Chelsea-ben, utóbbi az Evertonban.

A Manchester United keretében is találunk korábban a mostani ellenfél országában szolgáló légióst: Edwin van der Sar a Juventus, Mickael Silvestre az Inter, Patrice Evra a Marsala és a Monza játékosa volt, ám utóbbi nem játszott a Serie A-ban.

Simone Perrotta, az AS Roma középpályása ugyan soha nem volt angol profi klub tagja, ám Ashton-under-Lyme-ban, a Manchester United pályájától alig félórányi autóútra született. (Szülei vendégmunkásként Angliában dolgoztak.)

Õk játszanak majd

Ami a várható összeállításokat illeti, az AS Roma az eltiltott David Pizarrótól eltekintve szinte a legjobb tizenegyével játszhat, bár Max Tonetto nem biztos, hogy felépül.

Luciano Spalletti edző valószínűleg a román Cristian Chivut vezényli fel a középpályára, s elképzelhetően megtartja a hazai pályán inkább gyakori, 4-3-3-as formációt. Így állhat fel csapata: Doni - Cassetti, Mexes, Ferrari, Panucci - De Rossi, Chivu, Perrotta - Taddei, Totti, Mancini.

Txiki Beguiristaín, a Barcelona sportigazgatója is a lelátón lesz, három római játékost figyelve: Mexest, Chivut és De Rossit is szívesen látná a nyártól csapatában.

A Manchester United főnöke, Sir Alex Ferguson kénytelen nélkülözni a sérült Vidicset, Silvestre-t, Evrát, Gary Neville-t és Pak Dzsi Szungot is, igaz, Louis Saha és Darren Fletcher visszatértek a keretbe.

Sir Alex a következő játékosokkal utazott el Olaszországba: Van der Sar, Kuszczak, Heaton, O'Shea, Brown, Ferdinand, Heinze, Ronaldo, Scholes, Carrick, Fletcher, Eagles, Giggs, Richardson, Rooney, Saha, Solskjaer, Smith, Tung.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×