eur:
395.23
usd:
365.47
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Évtizedekbe is telhet feldolgozni egy elvesztett vébét

A szurkolás hatalmas érzelmeket mozgat meg, az extázistól egészen az öngyilkossági vágyig. Egy focivébé döntője elvesztésének kudarcát pedig akár évtizedekbe is telhet feldolgoznia egy nemzetnek - mondta az InfoRádiónak Tury Ferenc, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének docense.

A szakember szerint a szurkolás a legősibb emberi érzéseket, érzelmeket mozgósítja, azt az ősi vadászszellemet, versenyszellemet éleszti fel, ami az ember pszichológiai sajátja.

A szurkolás során az egyik legfontosabb jelenség az azonosulás, amikor az ember egy kicsit úgy képzeli, hogy ő maga is átéli a sportoló teljesítményét, sikereit, kudarcait. Ez nagyon fontos belső mechanizmusokat indít el: az extázisig fokozódó örömérzettől akár az öngyilkosságig - hangsúlyozta Tury Ferenc pszichiáter főorvos.

A magatartástudományi intézet docense példaként említette annak a szurkolónak az esetét, aki 1950-ben, Uruguay vébégyőzelme után levetette magát a stadion tetejéről.

A gyász fokozatai

Minden veszteség után át kell élni a gyász különböző fokozatait: a csalódottságot, a másik hibáztatását, a külső körülményekben való hibakeresést - mutatott rá Tury Ferenc, hozzátéve, hogy nagyon nehéz eljutni az ötödik-hatodik fokozatra, ahol a szurkolók megbékélnek az eredménnyel, netán még örülni is tudnak annak a fantasztikus eredménynek, hogy egy világbajnoki döntő részesei lehettek.

"Akár évtizedekig is nyöghetik a kudarcot a vesztesek. Ilyen volt például Magyarország számára az 1954-ben elveszített vébédöntő. Eltelt 52 év, és mi még mindig meggyászoljuk, kicsit Trianon-szerűen az elvesztett világbajnokságot" - jegyezte meg a pszichiáter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×