eur:
393.26
usd:
367.68
bux:
66220.05
2024. április 25. csütörtök Márk

Montoya nem kell a McLarennek

A McLaren csapatfőnöke, Ron Dennis nem marasztalja Juan Pablo Montoyát a wokingi istállónál. A kolumbiai pilóta azt mondta, hogy Dennis már a spanyol Fernando Alonso 2007-es szerződtetésének bejelentése előtt közölte vele: nem él a következő Forma-1-es szezon végén opciós jogával. Eközben kedden Barcelonában először próbálhatta ki az új McLarent.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a McLaren vezetői elégedetlenek voltak a kolumbiai Juan Pablo Montoya tavalyi teljesítményével. A Mercedes Forma-1-es motorját gyártó cég, az Ilmor társalapító-főmérköke már két héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a McLaren a dél-amerikai pilóta hibái miatt bukta el a világbajnoki címet. Mario Illien hozzátette, hogy a dél-amerikai versenyző igazán szerezhetett volna több pontot is 2005-ben.

Ezek után most maga Montoya árulta el az autosport.com szakportálnak adott interjújában, hogy csapatfőnöke, Ron Dennis nem vele képzeli el a folytatást. Az angol-német istálló első embere már a spanyol Fernando Alonso 2007-es szerződtetésének bejelentése előtt Montoya tudomására hozta, hogy nem él opciós lehetőségével a 2007-es évre.

A kolumbiai versenyző elárulta, hogy Dennis döntése őt nem rázta meg annyira, mint csapattársát, a finn Kimi Räikkönent. Ugyanakkor azt mondta, hogy a történtek után nem vár a McLarenre, bármelyik versenyképes rivális hosszú távú ajánlatát elfogadja. Példaként a Ferrarit, a Renault-t és a Williams csapatát említette. A sajtó viszont a Red Bull néhány vezetőjével ápolt szoros kapcsolatát boncolgatta az utóbbi időben.

Montoya kijelentette, hogy megérdemeltnek tartja mostani helyét, hiszen a McLarenhez érkezése óta ő áll elő a legtöbb ötlettel az autó fejlesztésekor.

Ron Dennis a szezon után még magasztalta pilótáit, de az elmúlt hetekben már arról beszélt, hogy tavaly csalódott bennük, mert hibáikkal nagyban hozzájárultak a világbajnoki címek elvesztéséhez a tudatosabban versenyző Alonsóval és a Renault csapattal szemben.

Norbert Haug, az istálló 40 százalékát birtokló motorszállító partner Mercedes sportigazgatója Montoyáról nem beszélt, azt ugyanakkor többször is hangsúlyozta, hogy a Ferrarival is hírbe hozott Räikkönent szívesen látná Alonso mellett 2007-ben. Haug hozzátette, hogy az általános vélekedéssel ellentétben Alonso érkezése nem jelenti automatikusan a finn klasszis távozását. Decemberben azt mondta, hogy Räikkönen aláírhatja új szerződését a McLarennel, ha akarja.

A Jégembernek becézett finn kivár. A Ferrarival való megegyezést többször is cáfolva kijelentette, hogy csak később hozza meg döntését a jövőjéről. Räikkönen tavaly Alonsóhoz hasonlóan hét futamgyőzelmet aratott, de 21 ponttal lemaradva a spanyol világbajnoktól csak a második helyen végzett.

Montoyának 2005-ben válltörése miatt két versenyt is ki kellett hagynia, és csak júliustól közelítette meg csapattársa teljesítményét. Első McLarennél töltött szezonját három futamgyőzelemmel és két további dobogós helyezéssel a negyedik helyen zárta. Az utolsó négy versenyből hármat fel kellett adnia, ezért előzhette meg a végelszámolásnál a hétszeres világbajnok német Michael Schumacher.

Montoya - Dennis hozzáállásától függetlenül - idén nyerni akar, és már az első napon jó benyomást tett rá a McLaren új autója. A kolumbiai pilóta kedden Barcelonában 87 kört teljesített probléma nélkül az MP4-21-essel, mindössze enyhe alulkormányozottságra panaszkodott. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az új versenygép alapvetően hasonlít a tavalyi konstrukcióra, csak egy kicsit jobb annál, ez pedig bizakodásra ad okot.

Szerdán Montoya tovább gyűjtheti a tapasztalatokat, és ha nem töri össze az egyetlen rendelkezésre álló új autót, akkor azt csütörtökön már Räikkönen is kipróbálhatja. A kétszeres világbajnoki ezüstérmesnek az október 16-án rendezett szezonzáró Kínai Nagydíj után térdműtétje volt, és tavaly már nem is tesztelt. Mint mondta: alig várja, hogy újra Forma-1-es autóba üljön.

Räikkönen kitért arra is, hogy - Alonso, Michael Schumacher és Montoya mellett - őt tartja a sajtó a 2006-os világbajnoki cím egyik esélyesének. Bízik abban, hogy a szurkolók idén is a tavalyihoz hasonló izgalmas küzdelmet láthatnak - más végeredménnyel.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

Megtorpant a raktárpiac: csökkent a kereslet, emelkedtek az üresedési ráták

2024 első negyedévében a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 5 103 595 négyzetmétert tett ki. Ebből a fővárosban és környékén található 3 522 155 négyzetméter, míg a regionális hazai állomány 1 581 440 négyzetméter - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből. 2024 első negyedévében nem történt új ingatlan átadása a fővárosban, a regionális piacokon pedig mindössze egy épület átadását rögzítették Debrecenben, ami 5650 négyzetmétert tett ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×