eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Cáfolta a doppingvádakat a Debreceni Sportcentrum ügyvezetője

Hivatalos dokumentumokra alapozva cáfolta az öt debreceni atlétával szemben megfogalmazott doppingvádakat Orendi Mihály, a Debreceni Sportcentrum Kht. ügyvezető igazgatója.

Ezt azon a tájékoztatón történt, amelyen Orendi Mihály, valamint Suba László, a Debreceni Sportiskola (DSI) igazgatója és K. Szabó Gábor, a Hajdú-Bihar Megyei Atlétikai Szövetség elnöke állt a sajtó rendelkezésére.

Az ügy előzménye, hogy sportiskola egyik atlétája, Kovács Melinda és a szintén helyi atléta, a Kovács-családhoz közel álló Korhán László azzal vádolt meg öt debreceni atlétát - akik közül a közelmúltig ketten a DSI, míg hárman a Debreceni Sportcentrum színeiben versenyeztek -, hogy egy jó fél évvel ezelőtt, pontosabban, májusban és júniusban az EPO nevű doppingszert használták.

A vádlók mindezt az RTL Klub pénteki Híradójában, majd a Fókusz című műsorban állították, amelyekben egyébként Orendi igyekezett cáfolni a szerinte valótlan információkat, hivatkozva a DSC által elrendelt, kifizetett, a bécsi nemzetközi laboratóriumban elvégzett és valamennyi esetben negatív eredménnyel zárult doppingvizsgálatokra.

Az ügyvezető a hétfői tájékoztatón elmondta, hogy először a vádlók K. Szabó Gábort keresték meg gyanújukkal - június 22-én -, aki azonnal értesítette őt a történtekről. Másnapra összehívtak egy szembesítést, amelyen a két vádló, az öt gyanúsított és edzőik, valamint az érintett intézmények vezetői voltak jelen, ám mivel ezen a felek a maguk igaza mellett álltak ki, azonnal megrendelték az OSEI doppinglaboratóriumából a vizsgálatokat. A június 24-én szakemberek által, szakszerűen levett vizeletminták a bécsi laborba kerültek, ahonnan néhány hét múlva öt negatív eredményről érkezett írásos értesítés.

Az ügyet ekkortól a kht. a maga részéről lezártnak tekintette, az elöljárói ugyanis - Orendi szavaival - úgy gondolták, "hogy az ártatlanságukat nem kell bebizonyítani". A későbbiekben egyébként a megvádolt DSC-s versenyzők, edzőjükkel együtt kiléptek a sportszervezetből, és azóta a DEREVE Klubban folytatják pályafutásukat.

"Péntek óta számos helyen valótlanságok, részigazságok, ténybeli tévedések jelentek meg az üggyel kapcsolatban, ezért jobbnak láttunk - stílszerűen - tiszta vizet önteni a pohárba" - mondta Orendi Mihály. "Éppen ezért a sajtó nyilvánossága elé tártunk hétfőn minden olyan hivatalos dokumentumot, írásbeli anyagot, amely kapcsolatba hozható az üggyel, kezdve a szembesítési eljárással, a doppingvizsgálat megrendelésével, az eredménnyel és az erről szóló hivatalos értesítéssel, melyeket a megvádolt öt atlétának is eljuttattunk annak idején."

Az ugyanakkor nem teljesen világos az ügyvezető számára, hogy a vádlók miért most, azaz, december közepén fordultak a nyilvánossághoz. A sportszervezet első embere mindenesetre szomorúságát fejezte ki az üggyel kapcsolatban, amely - mint mondta - bizonyosan nem használ sem a debreceni, sem a magyar sportnak.

A sajtótájékoztató történéseihez hozzátartozik, hogy azon megjelent Kovács Melinda, valamint az édesanyja, továbbá Korhán László is, akik végighallgatták a kérdéseket, az ezekre adott válaszokat, ám miután nem kaptak szót, kivonultak a teremből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×