eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Szentkirályi Alexandra

Rendkívüli kormányülés lesz – a nap hírösszefoglalója

Rendkívüli, kihelyezett kormányülés lesz a jövő héten Sopronbánfalván – értesült az Index. Negyven tonna GMO-val szennyezett ukrán kukoricavetőmagot foglalt le a Nébih. A jemeni síita húszi lázadók terrorszervezetté nyilvánítását kezdeményezte az Európai Uniónál a magyar külgazdasági és külügyminiszter. A nap hírösszefoglalója.

Rendkívüli, kihelyezett kormányülés lesz a jövő héten - értesült az Index. A portál úgy tudja, Sopronbánfalván már vasárnaptól kezdetét veheti, és keddig tarthat a kihelyezett kormányülés. Információik szerint a tanácskozáson terítékre kerül a rendkívüli csütörtöki uniós csúcson született, Ukrajna 50 milliárd eurós támogatásáról szóló megállapodás, a jegybank 75 bázispontos kamatcsökkentése, és a közelgő önkormányzati és uniós választás.

Negyven tonna, GMO-val szennyezett ukrán kukoricavetőmagot foglalt le a Nébih. Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán hangsúlyozta: a forgalmazó céggel szemben a hatóság megindította az eljárást, és intézkedik a megsemmisítésről is. Eközben több európai országban folytatódtak a gazdatüntetések. Németországban, Svájcban és Olaszországban forgalomkorlátozásokkal a megszorítások, az unió agrárpolitikája és az ukrán gabona beáramlása ellen tiltakoznak a termelők.

Az LMP elkezdi az aláírások gyűjtését a népszavazási kezdeményezéséhez. A cél az építészeti törvény kiemelt beruházásainak hatályon kívül helyezése. Az ellenzéki párt szerint meg kell akadályozni az újabb és újabb akkumulátorgyárak, feldolgozók építését, amelyeknek gyakorlatilag nem kell a környezet- és természetvédelmi törvényeknek megfelelniük.

Több ellenzéki párt bírálta, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil iskolaigazgatóját fedező helyettesének. A 444-nek küldött válaszában az államfő hivatala azt írta: Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet.

Száznegyvenezer a köznevelésben dolgozó pedagógust érint a béremelés, közülük 80 ezer tanár dolgozik állami fenntartású iskolában - mondta a Klebelsberg Központ elnöke a Mandinernek adott interjújában. Hajnal Gabriella beszélt arról is: eddig csak 1215 pedagógus nem írta alá a szerződését.

Felerősödtek a törekvések az Európai Unióban egy újabb, Oroszország elleni szankció elfogadására – közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter szerint a kudarcos uniós szankciós politikát ez még komolytalanabbá tenné. Az Európai Békekeret 5 milliárd eurós megemelését célzó javaslatról azt mondta, ezt is fegyverszállításra szánnák, amiben hazánk nem kíván részt venni.

Varsó mostantól az Európai Unióval és Németországgal szembeni hidegháború lezárására törekszik – közölte a lengyel külügyminiszter a Gazeta Wyborcza lengyel napilapnak adott interjújában. Radoslaw Sikorski úgy fogalmazott: belpolitikai céloktól vezérelve nem szabad sértegetni egymást.

Mintegy 150 ezren tüntettek ismét Berlinben a szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak párt ellen, de demonstrációkat tartottak Drezdában, Freiburgban, Augsburgban, Krefeldben és Hannoverben is. A tiltakozások azután kezdődtek, hogy kiderült: az AfD 2, magas rangú képviselője bevándorló hátterű német állampolgárok tömeges kitoloncolásának tervéről tanácskozott.

Egyelőre nem tekinti terrortámadásnak a rendőrség a Párizs egyik nagy vasútállomásánál történt késes támadást. A hatóság közölte: a késelő három embert sebesített meg ma reggel, az egyik sebesült állapota súlyos, de stabil, őt meg kellett műteni. Az elkövetőt elfogták, és később közölték, hogy valószínűleg pszichiátriai beteg.

A jemeni síita húszi lázadók terrorszervezetté nyilvánítását kezdeményezte az Európai Uniónál a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: arra is javaslatot tett, hogy támogassák a jemeni parti őrséget a tengeri hajózás biztonságának garantálásához.

Irak és Szíria is tiltakozik az amerikai légicsapások miatt. A két ország területét tegnap érte amerikai légicsapás, ami Washington szerint az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott fegyveres csoportok létesítményei ellen irányultak. Irak és Szíria azzal vádolta az amerikaiakat, hogy a térséget regionális és nemzetközi konfliktusokba sodorják bele.

Az Európai Uniónak a jelenlegitől eltérő migrációs és Afrika-politikát kellene folytatnia ahhoz, hogy megelőzze a még súlyosabb válságok kialakulását. Erre figyelmeztetett a magyar külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: Afrika lakossága az elmúlt 20 évben 590 millió fővel nőtt, és a következő 20 évben további 750 milliós bővülést jeleznek. Hozzátette: kérdés, hogy a lakosság megindul-e Európába.

Először áll katolikus miniszterelnök az észak-írországi kormány élén, aki a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus mozgalmat képviseli. A csaknem 2 évi szünet után összeült belfasti parlament Michelle O'Neill-t, a legnagyobb katolikus pártnak, a Sinn Féinnek az alelnökét választotta kormányfővé.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×