eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Új mentőautók az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai központja előtt 2023. március 27-én. Tovább folytatódik a mentőszolgálat 2010-ben megkezdett korszerűsítése, most újabb 33 mentőautó beszerzésére nyílt lehetőség 1,5 milliárd forint értékben - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Maradt a magyar adósbesorolás, tavasszal lesz egészségügyi béremelés - a nap hírei

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Moody's – közölte a Pénzügyminisztérium. Szocsiban, az orosz fekete-tengeri üdülőhelyen találkozik hétfőn Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan. India űrhajót indított a Nap tanulmányozására.

A háború és a szankciós válság ellenére továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Moody's – közölte a Pénzügyminisztérium. Kiemelték: a Moody's kedvezően értékeli, hogy a magyar gazdaság jövőre visszatér a magas ütemű növekedési pályára, miközben a kormány jelentősen csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot. A hitelminősítő 2024-re 3 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban, amelyet az erős export, a magas beruházási ráta és a reálbérek növekedésével fellendülő fogyasztás is támogat.

Napi 3500 mentési feladatot lát el az Országos Mentőszolgálat – ismertette a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára Budapesten, a városligeti mentőnapon. Takács Péter felidézte: idén többlépcsős szakdolgozói béremelést hajtottak végre, amelynek egyik üteme júliusban volt egy 18 százalékos béremeléssel, a következő pedig jövő év márciusában lesz. Az államtitkár kiemelte: ezer mentőautót cseréltek le az elmúlt időszakban. Az új ügyeleti rendszerben részt vevő mentők pedig 170 gépjárművet kaptak.

Az egyik legjelentősebb európai angol és német nyelvű képzési intézménnyé vált a Semmelweis Egyetem - jelentette ki az intézmény rektora az ünnepi szenátusi ülésen. Merkely Béla elmondta: idén csaknem 4000 elsőéves kezdi meg az egyetemen a tanulmányait, 75 országból. Az elsőévesek számára kiemelte, hogy a hivatásuk célja és rendeltetése nem más, mint szolgálni az embert, gondozni az egészséget, védeni az életet.

Naponta tízezreket sarcolna a kormány és dugókat okozna Budapesten az M0-s fizetőssé tétele – írta Facebook oldalán a főpolgármester. Karácsony Gergely kiemelte: az M0-s hídjain a becslések szerint naponta 16 700 utazás történik a városon belül. A főpolgármester szerint, ha fizetőssé válik az M0-s, autósok tízezrei kényszerülnek majd arra, hogy hosszabb, kényelmetlenebb és környezetszennyezőbb útvonalon közlekedjenek. Karácsony Gergely úgy vélte: az intézkedés jelentősen rontaná a közlekedési lehetőségeket Óbuda és Újpest, valamint délen Budafok, Csepel és Soroksár között.

Újra demográfiai csúcsot rendeznek Budapesten. Az idei ötödik rendezvény a Sándor-palota közleménye szerint szeptember 14-15-én lesz a Szépművészeti Múzeumban. A tanácskozáson Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, Aleksandar Vucic szerb államfő, valamint Rumen Radev bolgár elnök is felszólal.

Szocsiban, az orosz fekete-tengeri üdülőhelyen találkozik hétfőn Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan. Az orosz és a török elnök az ukrán gabonaegyezmény visszaállításának lehetőségét vitatja meg. A tárgyalás helyszínét Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be. A török külügyminiszter korábban azt ígérte: Ankara folytatja a megállapodás visszaállítása iránti erőfeszítéseit, mert az rendkívül fontos a globális élelmezés biztonsága és a fekete-tengeri régió békéje szempontjából.

Oroszország több ukrán dróntámadást hiúsított meg orosz a szárazföldet a Krím félszigettel összekötő híd ellen. Az orosz védelmi minisztérium a Telegram üzenetében azt írta, hogy a Fekete-tengeren megsemmisült 3, félig merülő pilóta nélküli csónak, amelyeket a kijevi rezsim küldött a Krími híd ellen. A minisztérium szerint két támadás indult a híd ellen: pénteken késő este egy, szombaton hajnalban további két, robbanóanyaggal megrakott csónakkal.

Lengyelország szerint alaptalan az a tegnapi fehérorosz állítás, hogy megsértették volna az ország légterét. Minszk korábban azt közölte, hogy egy lengyel Mi-24-es helikopter átlépte az államhatárt a grodnói régióban, 1200 métert repült át Fehéroroszország területén, majd visszatért. Augusztus elején Lengyelország arról számolt be, hogy két fehérorosz helikopter behatolt a légterébe.

India űrhajót indított a Nap tanulmányozására. Az Aditja-L1 űrszonda négy hónap múlva a Földtől körülbelül 1,5 millió kilométerre lévő pontról vizsgálja a Napot. Az Indiai Űrkutatási Szervezet közlése szerint az űrszonda a napkoronát, a kromoszférát, a fotoszférát és a napszelet tanulmányozza.

10 év börtönnel sújtotta a 2021. január 6-i washingtoni zavargásokban főszerepet játszó Proud Boys szervezet egy tagját a bíróság. Mindezt egy nappal azután, hogy 2 társára 15 és 17 év börtönt szabott ki. A 10 évet kapott Dominic Pezzollát hatóság elleni erőszak, hatóságnak való ellenszegülés, kormányzati tulajdon megrongálása, hivatalos eljárás akadályozása és lopás vádjában találta bűnösnek az esküdtszék még májusban 4 társával együtt. A bíró az ítélethozatalkor kiemelte: Pezzolla egy lopott rendőrségi pajzzsal áttörte az amerikai törvényhozás üveg bejáratát, utat nyitva az erőszakos tüntetők előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×