eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
New York, 2012. február 13.2011. július 13-i felvétel a Moodys amerikai hitelminősítő New York-i székházán látható emblémáról. A Moodys 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Nyitókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

Nem változtatott a magyar adósbesoroláson a Moody's

Továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a nemzetközi hitelminősítő.

A nemzetközi hitelminősítő legfrissebb jelentésében megerősítette Magyarország Baa2 adósbesorolását stabil kilátással. Ez továbbra is két fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett, idén már nem várható újabb felülvizsgálat.

A Moody’s kiemeli Magyarország erősségei között a középtávú potenciális gazdasági növekedést, ami a munkaerőpiacon és a termelékenység javulásán alapulhat. Emellett pozitívumként említik az egyik legalacsonyabb társasági adókulcsot Európában, illetve a feldolgozóipar erős beágyazottságát. Ezek a tényezők a hitelminősítő szerint továbbra is vonzó befektetési célponttá teszik Magyarországot. További előny az erős fiskális tényező, ami a viszonylag alacsony adósságrátában csapódik le

Magyarország legnagyobb gyengesége az intézményi környezet, ami az EU-val való kapcsolatát rontja és bizonytalanná teszi az uniós források lehívását - idézi a Portfolio a Moody's értékelését.

A Moody's azzal számol, hogy Magyarország lépésről lépésre jut hozzá az uniós pénzekhez, a késés pedig csak mérsékelt hatással lesz a gazdagsági növekedésre.

Ugyanakkor kiemelik, hogy a további csúszás a kifizetésekben vagy a források jelentős részének végleges elvesztése már veszélyeztetné a középtávú növekedési kilátásokat.

A hitelminősítő arra számít, hogy

  • a GDP idén stagnál, jövőre pedig 3 százalék körüli növekedés lesz
  • a hiány a kormány által vártnál nagyobb lesz: idén a GDP 4,2 százaléka, jövőre 3,5 százalék
  • az infláció év végére egyszámjegyű lesz, 2024 végére pedig 3,4 százalékra mérséklődhet

Kiemelik, hogy ország ráutaltsága az orosz energiahordozókra jelentősen csökkent 2022-höz képest, ami a külkereskedelmi mérleg és a folyó fizetési mérleg javulásában mérhető.

A Pénzügyminisztérium kiemeli a dokumentumból, hogy a Moody's pozitívan értékeli a kormány elkötelezettségét a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, amelynek kapcsán kiemelik, hogy a GDP-arányos államadósság fenntartható módon mérsékelhető.

A Pénzügyminisztérium közleménye azt írja: "Magyarországot a baloldali kormányzás gazdasági kudarcának eredményeként 2006-tól kezdődően sorozatosan leminősítették. A polgári kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredményeként 2016/2017-től kezdődően több felminősítés is történt. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja Magyarországot, mint az elmúlt évtized elején."

A Moody's idén már nem tervez több felülvizsgálatot, december közepén azonban még a Fitch és az S&P vizsgálódik a tervek szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×