eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kormány-, forint- és pilisi befektetői válság - a nap hírei

Idei mélypontjára gyengült a forint az euróval szemben. Elsőként Tarlós István főpolgármester-jelölt szerezte meg az előírt számú ajánlást az önkormányzati választásra. Jóváhagyta a brit parlament ülésezésének felfüggesztését a királynő. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Idei mélypontjára gyengült a forint az euróval szemben. Az uniós deviza jegyzése 330 forint 27 fillérre emelkedett szerda estére. Legutóbb tavaly július elején állt az euró árfolyama 330 forint felett. A svájci frankkal és a dollárral szemben is gyengült a haza fizetőeszköz: a svájci frank árfolyama 303 forint 78 fillére, a dolláré pedig 298 forintra emelkedett.

Meghaladja a 70 százalékot a foglalkoztatottsági ráta - jelentette ki a pénzügyminiszter a friss statisztikai adatok után. Május és július között a munkanélküliségi ráta 3,4 százalékos volt, a foglalkoztatottak száma 4 és fél millió fölé nőtt. Varga Mihály elmondta: a munkába állók számának bővülése a versenyszférában töretlen, egy év alatt több mint 73 ezerrel nőtt a létszám, miközben a közfoglalkoztatottak száma csökkent.

Az innovációs és technológiai miniszter szerint minden feltétel biztosított, hogy szeptember 1-től megkezdje működését az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat. Palkovics László egy háttérbeszélgetésen közölte: szeptemberben megtörténik a kutatóintézetek átvétele is. Időközben az Akadémia megerősítette az InfoRádiónak, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul az MTA elnöke a kutatóhálózat leválasztása miatt.

Bővült az erdőtelepítések támogatása a Vidékfejlesztési programban - közölte az agrárminiszter. Nagy István elmondta: az igényelhető források összegének és időtartamának megnövelése klímavédelmi célokat is szolgál.

A fővárosban elsőként Tarlós István, a kormánypártok által támogatott főpolgármester-jelölt szerezte meg az előírt számú ajánlást, és őt már nyilvántartásba is vette a Fővárosi Választási Bizottság. Főpolgármester-jelölt az lehet, aki legalább ötezer érvényes aláírást összegyűjt.

A köztisztaság, a zöldítés és a szolidáris Józsefváros kialakítása áll a VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András programjának fókuszában. A C8 Civilek Józsefvárosért alapítója, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott jelölt kiemelte: célja egy olyan önkormányzat kialakítása, amely nem silányítja propagandává a társadalmi párbeszédet, átláthatóan működik és vállalja, de nem élezi a konfliktusokat.

Egyelőre nem nyitják újra a pilisvörösvári mészkőbányát, a cég kérelmére fél évvel elhalasztotta újranyitásának engedélyezési eljárását a kormányhivatal. Gromon István polgármester az InfoRádiónak elmondta: a bányaterület a település szélén van a pilisvörösvári erdőben, ami környezet- és természetvédelmi érték. Úgy vélte, hogy a bánya megnyitása és működése óriási pusztítással járna.

Szeptembertől kötelező lesz bárányhimlő elleni védőoltás. A kormány nem változtatott azon a korábbi döntésén, hogy a vakcinát 13 és 16 hónapos korban kell beadni, bár ezt a gyermekorvosok egy része kifogásolta.

Az amerikai külügyminisztérium több mint 4 milliárd dollár értékű fegyvereladást engedélyezett öt országnak, köztük Magyarországnak. A Portfolio a Defense News alapján írta, hogy Magyarország 500 millió dollár értékben vásárolna 180 darab közepes hatótávú levegő-levegő rakétát, amelyekkel a Honvédség Gripenjeit szerelnék fel.

Stabil az állapota annak a katonának, aki súlyosan megsérült a hétfői konvojbalesetben, a könnyű sérültek már elhagyhatták a kórházat – közölte a Honvédelmi Minisztérium. A balesetben meghalt 37 éves őrvezetőt a honvédség halottjának nyilvánítják. Az M7-esen Székesfehérvárnál ütközött össze a Honvédség több teherautója.

Jóváhagyta a brit parlament ülésezésének felfüggesztését október közepéig a királynő. A hivatalos közlés szerint a londoni törvényhozás munkáját szeptember 9-től vagy 12-től függesztik fel. Boris Johnson miniszterelnök kérte, hogy a parlament ne ülésezzen október közepéig. Ellenzéki képviselők szerint a politikus ezzel akarja elejét venni annak, hogy a parlament megakadályozza a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból.

Olaszországban kormánykoalíciót alakít az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt, a miniszterelnök pedig Giuseppe Conte jelenlegi ügyvezető kormányfő lesz. Sergio Mattarella államfő csütörtök reggelre hivatalába kérette Giuseppe Contét, és várhatóan megbízza majd a kormányalakítással.

Romániában megtagadta a miniszterelnök kormányátalakítási kérését az államfő, és elutasította a miniszterjelöltek kinevezését. Klaus Iohannis felszólította Viorica Dancila kormányfőt, hogy járuljon bizalmi szavazásra a parlament elé, miután a szociálliberális kormánykoalíció felbomlásával megváltozott a kabinet politikai összetétele.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×