eur:
392.14
usd:
366.3
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktor: többet kell költeniük a biztonságra az európai országoknak - Napinfo

Az amerikai elnök szerint jelentős előrelépést sikerült elérni a brüsszeli NATO-csúcson.

A világ egyik legbiztonságosabb országának nevezte Magyarországot a miniszterelnök. Orbán Viktor közölte: Magyarország támogatja az amerikai elnöknek azt az igényét, hogy a mostaninál többet költsenek a hadseregre és a biztonságra az európai országok. Orbán Viktor úgy vélte: egy stabil Törökország nélkül nem lehet megvédeni délről a kontinenst a terrorizmussal és a migránsokkal szemben.

Az amerikai elnök szerint a NATO lényegesen erősebb ma, mint két nappal ezelőtt volt. Donald Trump az észak-atlanti szövetség brüsszeli csúcstalálkozója után azt hangoztatta: jelentős előrelépést sikerült elérni az értekezleten, a katonai szervezet tagállamai az eredeti célkitűzésként megjelölt 2 százalék feletti mértékben fogják emelni védelmi költségvetésüket. Emmanuel Macron francia államfő ugyanakkor kijelentette: a NATO tagjai nem egyeztek bele abba, hogy védelmi költségvetéseiket a GDP 2 százaléka fölé vigyék.

A közép- és a kelet-európai országokkal közösen kérne pénzügyi kompenzációt az Európai Uniótól a területükről kivándorolt munkaerő után a magyar országgyűlés elnöke. Kövér László a térség parlamenti elnökeinek varsói tanácskozásán azt mondta: 1990 óta több mint 25 millió szakképzett ember vándorolt a munkaerőpiaci gondokkal küzdő nyugat-európai országokba. Hangsúlyozta: ezeknek az embereknek a képzési költsége meghaladja az ezermilliárd eurót.

A közös európai felelősségre hívta fel a figyelmet a gyermekszületések számának növelésében a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a 9. Családkongresszus nyitónapján elmondta: az Európai Unióban 100 családban 160 gyermek, Magyarországon pedig 150 gyermek születik átlagosan, ami elmarad a kívánatos 200-as átlagtól.

Az ápolási díj emelését tervezi az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca ezt azután közölte, hogy egyeztetett az emelést követelő civil szervezetekkel. Az elmúlt időszakban több érdekképviselet és civil szervezet kérte a kormányzattól a tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg fiatalokat ápoló családtagok helyzetének rendezését.

Elfogadta a jövő évi költségvetés összegző módosító javaslatát az Országgyűlés költségvetési bizottsága. A testület előzőleg csak olyan módosító indítványokat támogatott, amelyek az eredetihez képest nem változtatták meg a központi büdzsé hiányát.

Kis mértékben javította a magyar bruttó hazai termék növekedésére vonatkozó prognózisát az Európai Bizottság. A szervezet az idén 4 százalékos, jövőre pedig 3,2 százalékos gazdasági bővülésre számít Magyarországon. A brüsszeli testület szerint az inflációs ráta a tavalyi 2,4 százalék után idén már 2,7 százalék, jövőre 3,2 százalék körül várható.

Nemzetközi segítséget kérnek a Quaestor-károsultak. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a Parlamentnél tartott tájékoztatón elmondta: az állam a kártalanítási alapból a kisbefektetők kárának 17, illetve 25 százalékát fizette ki, de ők nem érvényesíthetik kártérítési igényüket a felszámolási eljárásban is. Kálmán-Pikó István, a Quaestor-károsultak képviselője közölte: 220 milliárd forint tűnt el a Quaestornál, a károsultak száma 32 ezer, és három éve nincs felelőse az ügynek.

Horvátországban semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a legfelsőbb kereskedelmi bíróság. Az ítélet nyomán várhatóan 120 ezer adós kaphatja vissza a hitelei után túlfizetett összeget, de az annak megállapításához minden érintettnek egyéni pert kell indítania.

A Kúria jogerős, harmadfokú ítéletében 11 év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától a volt barátnőjét lúggal leöntő orvost. A vád szerint a több mint 5 évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmény idején kórházigazgatóként dolgozó férfi az arcát eltakaró biciklis sisakban ment volt barátnője lakására, a nőt szakszerűen, injekcióval elkábította, majd lúggal súlyos, másodfokú-harmadfokú égési sérüléseket okozott intim testrészén.

Az ipari és a mezőgazdasági termékek kétoldalú forgalmára kiterjedő szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja a brit kormány az Európai Uniónak. A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az Európai Unióval, mint amilyet a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora látni szeretett volna.

Németország kiadja Spanyolországnak a volt katalán elnököt. A schleswig-holsteini ügyészség közölte: a tartományi felsőbíróság jóváhagyta Carles Puigdemont átadását a spanyol hatóságoknak. A bíróság határozata szerint a volt katalán elnököt a lázadás vádja miatt nem lehet kiadni, de a közpénzek elsikkasztásának vádja miatt igen.

Párizsban 12 ezer rendőrt, valamint 3 ezer tűzoltót és mentődolgozót mozgósítanak a nemzeti ünnephez kapcsolódó rendezvények, illetve a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét néző szurkolók biztosítására. A Mars-mezőn létrehozott szurkolói zónába 90 ezer embert várnak vasárnap délután.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×