Infostart.hu
eur:
399.52
usd:
343.17
bux:
99833.93
2025. július 16. szerda Valter
Őriszentpéter, 2024. december 15.A Michelin Guide francia étteremkalauz által idén csillaggal kitüntetett őriszentpéteri Pajta étterem 2024. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Katona Tibor

Herczeg Zoltán: a Dining Guide nem szakácsverseny, annál sokkal több

Az őriszentpéteri Pajta nyerte el az idén a Dining Guide Év étterme díjat. A tíz éve nyitott étterem oldott hangulatú, kompetens, mindenre odafigyelő, jól érthető gasztronómiájával igazi éttermi élményt nyújt – mondta az InfoRádióban Herczeg Zoltán, a Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója.

Idén az őriszentpéteri Pajta nyerte el az év étterme díjat. A díj odaítélésének feltételrendszere 2024-től jelentősen megváltozott: már nem a TOP10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a listán szereplő hely, amely több szempont figyelembevételével is a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja.

„A Pajta tíz éve nyitott, az utolsó két évben új, fiatal, nagyon dinamikus hozzáállású séf került hozzájuk” – mondta az InfoRádióban a Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója. Herczeg Zoltán ismertetése szerint az őrségi étterem eddig is jól teljesített, a progresszív utat járó vendéglő a tájhoz, a régióhoz jól illeszkedő gasztronómiai koncepciója emlékeztet az Ausztriában, Szlovéniában tapasztalható trendekhez.

„Érthető, szerethető gasztronómiát mutat a Pajta és ehhez az étterem stílusához igazodó, oldott hangulatú, kompetens, mindenre odafigyelő, nagyon biztonságos éttermi szervizt kapunk, ami igazi éttermi élményt nyújt” – dicsérte az év éttermét Herczeg Zoltán.

A Best of the Best címet továbbra is a fővárosi Stand őrzi. A Dining Guide felelős kiadója hangsúlyozta, hogy a Stand Magyarország legjobb étterme. Ez nem szakácsverseny, és nem a konyhatechnológiát díjazzák, hanem az adott étterem stílusának és az ottani vendéglátásnak az arányát. „A Standot régebben fine dining étteremnek hívtuk, de ma már gourmet-nak számít, ahol nagyon magas protokollok alapján, kiemelkedő színvonalon teljesítenek” – értékelt a szakember.

Háromszor kell megnyernie egy étteremnek egymás után az év étterme díjat, hogy jogosulttá váljon a Best of the Best díjra, amit öt évig tarthat meg, utána újra versenybe kell szállnia érte, de közben is a Dining Guide évente ellenőrzi az éttermet két alkalommal, és mindegyik esetben 90 pont felett kell teljesítenie.

Az év szerethető étterme az Alelí Budapest lett az olasz és magyar konyha alapos és szenvedélyes összekapcsolása miatt. Az év fenntartható étterme díjat pedig a SALT érdemelte ki, mert a helyi alapanyagokat naturális és formabontó szemlélettel értelmezi újra. Az encsi Anyukám Mondta vehette át az először odaítélt év legjobb pizzája díjat.

A Dining Guide felelős kiadója elmondta még, hogy az év ifjú séftehetsége díjat Tóth Keve, a balatonszőlősi Casa Christa konyhafőnöke kapta.

A Dining Guide étteremkalauz TOP10+2 listájára 2025-ben

  • Platán Gourmet Étterem
  • Rumour By Rácz Jenő
  • Pajta
  • 42 Restaurant
  • SALT
  • Babel Budapest
  • Essência Restaurant – Tiago & Éva
  • Sauska 48
  • Borkonyha Étterem
  • Costes Downtown
  • Spago Budapest By Wolfgang Puck
  • Costes Restaurant
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
NATO-fegyverek Ukrajnának: Németország kiállt Trump mellett, de nincs nagy tolongás

NATO-fegyverek Ukrajnának: Németország kiállt Trump mellett, de nincs nagy tolongás

Jelen állás szerint hivatalosan Németországnak egyedül kellene viselnie Ukrajna támogatásának terhét, mert egyetlen más NATO-tagállam sem tett konkrét bejelentést arról, hogy Donald Trump amerikai elnök kérésének megfelelően fegyverekkel segítené a hadban álló országot.

Ursula Von der Leyen: 2000 milliárd eurós költségvetést javasol az Európai Bizottság a következő időszakra

Az Európai Bizottság a 2028-2034 közötti időszakra 2000 milliárd eurós hosszú távú uniós költségvetést javasol, amely megfelel a kontinens ambícióinak, szembenéz Európa kihívásaival és erősíti a függetlenségét - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke kedden Brüsszelben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.07.17. csütörtök, 18:00
Kiss László
Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. július 16. 13:25
×
×
×
×