Idén az őriszentpéteri Pajta nyerte el az év étterme díjat. A díj odaítélésének feltételrendszere 2024-től jelentősen megváltozott: már nem a TOP10-es lista legmagasabb pontszámmal rendelkező étterme kapja a díjat, hanem az a listán szereplő hely, amely több szempont figyelembevételével is a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtja.
„A Pajta tíz éve nyitott, az utolsó két évben új, fiatal, nagyon dinamikus hozzáállású séf került hozzájuk” – mondta az InfoRádióban a Dining Guide étteremkalauz felelős kiadója. Herczeg Zoltán ismertetése szerint az őrségi étterem eddig is jól teljesített, a progresszív utat járó vendéglő a tájhoz, a régióhoz jól illeszkedő gasztronómiai koncepciója emlékeztet az Ausztriában, Szlovéniában tapasztalható trendekhez.
„Érthető, szerethető gasztronómiát mutat a Pajta és ehhez az étterem stílusához igazodó, oldott hangulatú, kompetens, mindenre odafigyelő, nagyon biztonságos éttermi szervizt kapunk, ami igazi éttermi élményt nyújt” – dicsérte az év éttermét Herczeg Zoltán.
A Best of the Best címet továbbra is a fővárosi Stand őrzi. A Dining Guide felelős kiadója hangsúlyozta, hogy a Stand Magyarország legjobb étterme. Ez nem szakácsverseny, és nem a konyhatechnológiát díjazzák, hanem az adott étterem stílusának és az ottani vendéglátásnak az arányát. „A Standot régebben fine dining étteremnek hívtuk, de ma már gourmet-nak számít, ahol nagyon magas protokollok alapján, kiemelkedő színvonalon teljesítenek” – értékelt a szakember.
Háromszor kell megnyernie egy étteremnek egymás után az év étterme díjat, hogy jogosulttá váljon a Best of the Best díjra, amit öt évig tarthat meg, utána újra versenybe kell szállnia érte, de közben is a Dining Guide évente ellenőrzi az éttermet két alkalommal, és mindegyik esetben 90 pont felett kell teljesítenie.
Az év szerethető étterme az Alelí Budapest lett az olasz és magyar konyha alapos és szenvedélyes összekapcsolása miatt. Az év fenntartható étterme díjat pedig a SALT érdemelte ki, mert a helyi alapanyagokat naturális és formabontó szemlélettel értelmezi újra. Az encsi Anyukám Mondta vehette át az először odaítélt év legjobb pizzája díjat.
A Dining Guide felelős kiadója elmondta még, hogy az év ifjú séftehetsége díjat Tóth Keve, a balatonszőlősi Casa Christa konyhafőnöke kapta.
A Dining Guide étteremkalauz TOP10+2 listájára 2025-ben
- Platán Gourmet Étterem
- Rumour By Rácz Jenő
- Pajta
- 42 Restaurant
- SALT
- Babel Budapest
- Essência Restaurant – Tiago & Éva
- Sauska 48
- Borkonyha Étterem
- Costes Downtown
- Spago Budapest By Wolfgang Puck
- Costes Restaurant