eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
A munkásságáért adományozott Emberi Méltóságért kitüntetés átadása után beszél Mihalek Zsuzsa Oscar- és BAFTA-díjas látványtervező, díszletberendező az Emberi Méltóság Tanácsa budapesti irodájában 2024. április 4-én.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Mihalek Zsuzsa is meghívást kapott az amerikai filmakadémia tagjai közé

Az amerikai filmakadémia további 487 taggal akarja bővíteni idén testületét, az újonnan meghívottak között szerepel az idén Oscar-díjjal elismert Mihalek Zsuzsa és Lily Gladstone, valamint Catherine O'Hara, Jessica Alba és Sandra Hüller is – számolt be róla szerdán a Variety.com.

Mihalek Zsuzsa díszlettervezőt, aki márciusban a Szegény párák című film díszletberendezőjeként kapott Oscar-díjat, a filmakadémia produkciós tervezői ágazata hívta meg tagjai közé.

Az új tagokkal együtt 10 910-re nő az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) létszáma. Közülük 2025-ben 9934-en szavazhatnak az Oscar-díjak odaítéléséről.

Az idei meghívottak 44 százaléka nő, 41 százalékuk pedig alulreprezentált etnikai és faji közösségekből származik.

A leendő tagok között 19 Oscar-díjas, és 71 Oscar-jelölt művész van. Nyolc filmest a filmakadémia több ágazata is meghívott, köztük Justine Triet-t, az Egy zuhanás anatómiája című film francia forgatókönyvíró-rendezőjét és Iker Catakot, A tanári szoba íróját és rendezőjét. Nekik el kell dönteniük, hogy melyik ágazatba szeretnének kerülni.

A filmgyártás neves szakemberei és veteránjai is szerepelnek a meghívottak listáján, köztük Duncan Crabtree-Ireland, a SAG-AFTRA színészszakszervezet fő tárgyalója, Tim League, az Alamo Drafthouse alapítója, Iris Knobloch, a cannes-i filmfesztivál elnöke, Dan Friedkin, a 30West társalapítója és Peter Safran, a DC Studios társelnöke – írta a hollywoodi hírportál.

Bill Kramer, a filmakadémia vezérigazgatója és Janet Yang, a filmakadémia elnöke közös közleményben üdvözölte az új tagokat, akik – mint fogalmaztak – „a világ minden táján jelentős hatást gyakoroltak filmes közösségünkre”.

Az új tagok felvételével az AMPAS tagságában tovább nőtt a nők aránya, és elérte a 35 százalékot. A testületben 20 százalék képviseli az etnikai kisebbségeket, és 20 százalék reprezentálja az Egyesült Államokon kívüli országokat és területeket.

A 97. Oscar-díjátadót 2025. március 2-án rendezik meg Los Angelesben.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×