eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Vetter Szilvia kuratóriumi elnök, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani központjának vezetője beszédet mond a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány megalakulása alkalmából tartott sajtótájékoztatón az Igazságügyi Minisztériumban 2023. március 2-án. Az igazságügyi tárca által létrehozott alapítvány célja az állatok jóléte és védelme, a felelős állattartás és az állatvédelem népszerűsítése, valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel való együttműködés megerősítése.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Új jogi szakkönyv az állatvédelemről: nem csak a házi kedvencekre kell odafigyelni

A szerző Vetter Szilvia fontosnak tartja, hogy az olvasó képbe kerüljön a jelenlegi jogi környezettel, és hogy az emberek ne csak a házi kedvencekre, hanem a haszon- és vadállatokra vonatkozó szabályokkal is tisztában legyenek.

Budapesten, a Károlyi-Csekonics Palotában mutatták be az Állatvédelmi jog című szakkönyvet, amelyet kerekasztal-beszélgetés követett az állatvédelem tudományos jelenéről és jövőjéről.

"A kötet hiánypótló kezdeményezés olyan értelemben, hogy 2000 óta nem jelent meg olyan nyomtatott könyv, ami az állatvédelem jogi hátterét vizsgálta volna, méghozzá jogágakon, jogterületeken átívelő módon" – mondta Vetter Szilvia, az Állatorvos-tudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a könyv szerzője az InfoRádióban. Hozzátette, legutóbb Zoltán Ödön írt az állatvédelem jogi rendjéről, de még egy teljesen más jogi környezetben.

A szerző elmondta, nagyon fontosnak tartotta a könyv megírásakor, hogy integratív módon ismertesse a hatályos jogszabályokat, azaz próbálta a teljes területet felölelni, kevéssé koncentrálva a részletszabályokra, hogy az olvasó megérthesse, mi hogyan kapcsolódik egymáshoz. Mindenekelőtt tisztázza a könyvben, mi is valójában az állatvédelem, mit jelent pontosan az állatvédelmi jog, illetve megkísérli Magyarországot elhelyezni térben és időben, hiszen, mint fogalmazott,

akkor érthetjük meg a hatályos, állatokkal kapcsolatos joganyag természetét, ha látjuk, hogy honnan indultunk ki, illetve milyen nemzetközi jogi környezet vesz minket körbe.

A kötet szól az állatvédelmi jogforrási rendszerről is, azaz hogy pontosan milyen nemzetközi egyezmények, uniós aktusok, nemzetközi jogszabályok léteznek, amelyek érintik az állatvédelmet. Ezekről jogszabályjegyzék is található a műben.

Részletesebben foglalkozik a könyv az állatvédelmi törvénnyel, az eutanázia állatvédelmi vonatkozásaival, a közigazgatási háttérrel, és szól azokról a szervekről, szervezetekről, amelyek részt vesznek az állatvédelmi folyamatokban, továbbá az állatvédelmet érintő szabálysértésekről, illetve az állatvédelmi büntetőjogi anyagról is – sorolta a szerző.

Vetter Szilvia elmondta, fontosnak tartja, hogy amikor állatvédelemről van szó, akkor ne csupán az egyébként nagyon szeretett kutyákkal és macskákkal foglalkozzunk. Megjegyezte, lényeges a kedvtelésből tartott állatok védelme is, szól is róla a könyvben egy hosszabb fejezet,

viszont a haszonállatokról is beszélni kell: a sertésekről, szárnyasokról, a szőrméjükért tenyészett fajokról, a halakról, vagy éppen a vadállatokról és azok fogságban tartott egyedeiről is.

Hozzátette, nem lehet szó nélkül elmenni a vadászat és a halászat állatvédelmi vonatkozásai, illetve az állatkísérletek mellett sem, ugyanis ezek különösen érdekesek abból a szempontból, hogy számos olyan vitás kérdést, ütközőpontot tartalmaznak, amik rendszeresen tematizálják a közvéleményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×