eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár beszédet mond Lotz Károly Ménes című restaurált festményének átadásán a Gödöllői Királyi Kastélyban 2024. február 14-én. A kép visszakerült eredeti helyére, a kastély lovardájába; az 1930-as évekig Gödöllőn volt, aztán mostoha körülmények közé került a Nemzeti Galéria raktárába.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Új látványossággal gazdagodott a Gödöllői Királyi Kastély - fotók

Visszakerült eredeti helyére, a Gödöllői Királyi Kastély lovardájába Lotz Károly Ménes című képe. A szerdai átadón Vincze Máté hangsúlyozta: a mostani ünnepség többről szól, mint egy festmény visszaadása és restaurálása, ünnepeljük egyben a kulturális tereink megújulását is.

A közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt 14 évben több mint 620 milliárd forintos beruházást hajtott végre a kulturális infrastruktúra területén.

"Mi magyarok azt gondoljuk magunkról, hogy mi vagyunk az az ország, az a nemzet, amely erején felül teljesít, ha kulturális értékek megőrzéséről van szó, európaiak vagyunk, bekapcsolódunk az európai kultúrába" - mutatott rá, hozzátéve, hogy mindennek a Gödöllői Királyi Kastély volt lovardája és maga a kastély is tökéletes leképezése.

Képek a restaurálásról:

Meszlényi Edit, a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetője elmondta, hogy Lotz Károly a Ménest 1880-ban festette állami megrendelésre, és eredetileg a kisbéri méntelep nagytermébe szánták. Az elkészült képet Lotz az Országos Képzőművészeti Társulat 1881. tavaszi tárlatán mutatta be a Műcsarnokban, ahol hatalmas sikert aratott. A kép végül a Gödöllői Királyi Kastély lovardájában találta meg otthonát - fűzte hozzá az osztályvezető.

Gödöllő, 2024. február 14.
Résztvevők Lotz Károly Ménes című restaurált festményének átadásán a Gödöllői Királyi Kastélyban 2024. február 14-én. A kép visszakerült eredeti helyére, a kastély lovardájába; az 1930-as évekig Gödöllőn volt, aztán mostoha körülmények közé került a Nemzeti Galéria raktárába.
MTI/Koszticsák Szilárd
Résztvevők Lotz Károly Ménes című restaurált festményének átadásán a Gödöllői Királyi Kastélyban 2024. február 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A kép történetét bemutató tabló szerint a festmény az 1930-as években került a kastélyból a Budai Palotába. A II. világháború során megsérült, majd a Magyar Nemzeti Galéria raktárába került feltekert állapotban, vakkeret és díszkeret nélkül. 2018 elején sikerült beazonosítani a gödöllői lovarda belsejéről készült archív fénykép és a Lotz Károly születésének 100. évfordulójára 1933-ban készített emlékkiállítás katalógusában lévő fotó segítségével. A restaurálást - amelyre a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. miniszteri különkeretet kapott - a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria restaurátorcsapata végezte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×