eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zalka Imre vándorfotográfus nagyformátumú síkfilmet hív elő a veszprémi Művészetek Házának S-Studójában a Múzeumok éjszakája programján 2023. június 24-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Rekordok az idei Múzeumok éjszakáján

Mintegy 380 ezer belépést regisztráltak az idei Múzeumok Éjszakája programjain, ez 50 ezerrel több, mint a tavalyi, ami jelentős emelkedés. Összesen körülbelül 15 százalékkal nőtt a belépések száma az előző év adatához képest – jelentette be Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Az idei Múzeumok éjszakáján, ami múlt hét szombaton rendeztek meg, országszerte mintegy 450 helyszínen (134 budapesti, 315 vidéki), rekordszámú; több mint 2700 programmal várták a látogatókat, köztük kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és tánc produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal.

Az idei „TRendben vagyunk” tematikához mintegy 380 program kapcsolódott, ezzel egy időben pedig több mint 480 gyerek- és 90 gasztro-esemény is színesítette a kínálatot. Veszprémben – az idei kiemelt helyszínen – 13 intézmény több mint 50 programmal várta a látogatókat.

A Múzeumok Éjszakája hivatalos weboldalának látogatottsága is nőtt, a tavalyi nagy ugrás után idén még jobban megnövekedett az oldalt megtekintők száma: közel 20 százalékkal többen keresték fel a weblapot, mint az előző évben. Továbbra is a fiatal, 18–24 év közötti és a 25–34 év közötti korosztály teszi ki legnagyobb számban a honlap látogatóit. Az előbbi korcsoport 27 százalékban, az utóbbi pedig 34 százalékban képviselteti magát.

Múzeumok Éjszakája
Múzeumok Éjszakája

A Múzeumok éjszakája kampány során a szervezők olyan kommunikációs kampányelemekkel dolgoztak, amelyekkel minden korosztályt meg tudtak szólítani. A Muzéj Facebook-oldal nyereményjátékának nyertesei például Hajmási Dávid népszerű színész társaságában járhatták be a legizgalmasabb múzeumokat, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes pedig jószolgálati nagykövetként ajánlotta az idei különlegességeket.

A leglátogatottabb múzeumok sorát idén is a Szépművészeti Múzeum vezeti 15 800 látogatóval, második helyen a székesfehérvári Szent István Király Múzeum áll 11 629 belépéssel, a harmadik legnépszerűbb pedig a Magyar Természettudományi Múzeum volt, amelyre 11 360-an voltak kíváncsiak. A TOP 20-as listában szép számmal szerepelnek vidéki múzeumok is, egyebek mellett Kecskemét, Debrecen és Keszthely is képviselteti magát intézményeivel.

Idén a legkedveltebb programok között helyet kapott a székesfehérvári Szent István Király Múzeum rendházának Árpád-kort bemutató vizuális showroomja, a Magyar Természettudományi Múzeum különleges Costa Rica-i lepkéket bemutató Lepkeháza, valamint a Cifrapalota tűzzsonglőr attrakciója.

TOP 20 intézmény látogatószáma:

  • Szépművészeti Múzeum - 15 800
  • Szent István Király Múzeum - Székesfehérvár - 11 629
  • Magyar Természettudományi Múzeum - 11 360
  • Magyar Nemzeti Múzeum - 11 242
  • Budapesti Rendőr-főkapitányság - 10 630
  • Magyar Nemzeti Galéria - 8 100
  • Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár - 7 817
  • Aeropark - Légiközlekedési Kulturális Központ - 7 277
  • Néprajzi Múzeum - 7 176
  • Bozsó Gyűjtemény - Kecskemét - 6 979
  • HM Hadtörténet Intézet és Múzeum - 6 850
  • Műcsarnok - 6 610
  • Cifrapalota - Kecskemét - 6 569
  • Gödöllői Városi Múzeum - Gödöllő - 5 973
  • Miskolc Városi Közlekedési Zrt. - Miskolc - 5 700
  • Déri Múzeum - Debrecen - 5 439
  • Móra Ferenc Múzeum - Szeged - 5 057
  • Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum - 5 000
  • Balatoni Múzeum és Helikon Kastélymúzeum - Keszthely - 4 532
  • Debreceni Irodalom Háza és Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás - Debrecen - 4 439
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×