eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
View of babys feet with a hospital security tag on
Nyitókép: Getty Images/Sally Anscombe

Régi és új magyar keresztnevek - még sokáig lesz min háborogni

Bár még mindig a Lászlók és a Máriák vannak a legtöbben, nekik is meg kell barátkozniuk a gondolattal: jönnek Zoé, Zejnep és a többiek.

Lassan eltűnnek a Lászlók és a Máriák, és sokak számára soha nem hallott, de adható keresztnevek érkeznek a helyükre - derül ki a Forbes összeállításából.

Ennek részben oka, hogy ma már soha nem látott keresztnévbőség van, igaz, minden évtizednek megvan a maga "slágere" keresztnevek terén is. A lap már friss trendeket ismertet.

Fiúk

  • 2021-ben még "bronzérmes" volt a Dominik név, tavaly az élre tört, 1330 csecsemőt neveztek el így, dobogón az Olivérek és a Leventék, szintén 1100 fős "eredménnyel".
  • A Bencék visszaesése a 2016-os csúcsot követően már gyors, az akkori 1800-as szám mára "csak" 1022-es (7. hely).
  • A Balázsok ritkulása is figyelemre méltó, rövid idő alatt felére, 571-re esett vissza az egy év alatt születő Balázsok száma.
  • Egzotikus, angolszász behatású nevek az élbolyban: Noel, Benett, Nolen.
  • Top 100-ban van immár 5 éve a Brájen név is.

Lányok

  • Hanna örök - a Lénák és a Zoék "férnek fel" a képzeletbeli dobogóra. (Érdekesség: a top 10-ben 8 lánynév 2 szótagú, míg a fiúknál a kicsivel hosszabb nevem "mennek".)
  • 2020-ban felkerült a 100-as listára a Zejnep név, most a 74. helyen áll (több szappanoperában is van ilyen nevű szereplő).

Ha a teljes lakosságot nézzük, "egy másik Magyarország" képe bontakozik ki, az Olivérek és a Hannák szinte labdába sem rúgnak.

Teljes lakosság, vezetéknevek

A férfiaknál a László, az István és a József vezet, a nőknél a Mária, az Erzsébet és a Katalin. Ez a "top" már 2011 óta, jó pár év még, mire cserélődés lesz. (A Dominik csak a 44. helyen van, de a Bence is csak a 24., pedig régóta "sztár". Hanna: 46.)

Érdekes módon vezetékneveket is vizsgáltak, a Nagy, Kovács, Tóth trió "kirobbanthatatlan" az élről.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×