eur:
367.97
usd:
342.32
bux:
49320.70
2023. június 10. szombat Gréta, Margit
Üresek a vendéglők asztalai a római Pantheon előtti téren 2020. november 18-án, a koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások idején. Olaszországban eddig több mint 1,2 millióan fertőződtek meg koronavírussal, és közel 46 ezer beteg életét vesztette.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Angelo Carconi

Véget ért a "jó világ" a római Pantheonban

A római gyakorlat szerint egyetlen templom sem szedhet belépődíjat, így a Pantheon ilyen szempontból különleges eset.

Többé nem lesz ingyenesen látogatható a római Pantheon, az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori műemlék - jelentette be az olasz kulturális minisztérium, miután megegyezett a római egyházmegyével a kérdésben.

A belépőjegy

öt euróba

fog kerülni, de a 25 év alatti nagykorúaktól csak két eurót kérnek - tette hozzá a tárca.

A bevételen a kulturális minisztérium és a római egyházmegye 70-30 százalékos arányban osztozik.

A Pantheonban celebrált misék továbbra is ingyenesen látogathatók, és a római lakosoknak, a kiskorúaknak, valamint a bazilika személyzetének sem kell fizetniük a belépésért.

Egyelőre nem tudni, hogy mikortól szednek belépőjegyet a Pantheon látogatóitól. A belépés jelenleg ingyenes, de hétvégén, illetve ünnepnapokon foglaláshoz kötött.

Az eladott jegyekből befolyó összegeket elsősorban az időszámításunk előtt 27-25-ben épült látványosság állagának megőrzésére fordítják.

A jegyváltás egyúttal hozzájárul a látogatók hatékonyabb ellenőrzéséhez - magyarázta a minisztérium.

A Pantheont évente mintegy hétmillióan keresik fel, és a hatalmas épület, amelynek kupoláján egy kilenc méter átmérőjű, kör alakú nyílás található, ezzel Róma leglátogatottabb műemléke.

A Pantheon Róma belvárosában, a Piazza Navona közelében található. Az épület többször leégett, és Hadrianus római császár gyakorlatilag teljesen újjáépíttette. 609-ben keresztény templommá szentelték fel Szűz Mária és valamennyi keresztény mártír tiszteletére. Az épületben rendszeresen miséznek, és számos híresség, köztük Raffaello (1483-1520) olasz festő, valamint olasz királyok nyughelye.

Daniele Micheletti, a Pantheon főpapja elmondta, hogy a római gyakorlat szerint egyetlen templom sem szedhet belépődíjat, így a Pantheon ilyen szempontból különleges eset. Rámutatott: mivel az állam a felelős a műemlék megóvásáért, és fizeti az ezzel járó magas költségeket, nem maradhattak érzéketlenek a minisztérium igényeivel szemben.

Címlapról ajánljuk
Pep Guardiola egy régi ismerőstől tart a BL-döntő előtt

"Labdarúgómecset"
Pep Guardiola egy régi ismerőstől tart a BL-döntő előtt

Este 9-től a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírásának történetében a Manchester City teljessé teheti a triplázást, a treble-t, ami korábban mindössze egy angol klubnak sikerült: 1999-ben a városi rivális Unitednek. Ha az ellenfél, az Internazionale nyer, 2010 óta először, olasz győztest avatnak. Az Inter meg akkor triplázott.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×