eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet ünnepi istentiszteleten karácsony első napján Budapesten, a Hold utcai református templomban 2021. december 25-én. Balog Zoltán elmondta, hogy karácsony titkát nem megfejteni, hanem alázattal megközelíteni és csodálni kell.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Balog Zoltán: jó azt mondani, hogy valami nem változik

A magyar református egyházat ebben az évben leginkább az ukrajnai háború rázta meg – mondta az InfoRádiónak a Református Zsinat lelkészi elnöke. Balog Zoltán szerint az idei karácsony legfőbb üzenete az, hogy a terhek és a változások ellenére is van állandóság, az advent üzenete pedig maradandó.

Balog Zoltán szerint nincs olyan karácsony, amikor ne lennének olyan emberek, akik bajban vannak, kiszolgáltatottak, és lelkileg nem készek a karácsony üzenetére, függetlenül a világhelyzettől. „Vagy azért, mert túl sok van neki, és azt hiszik, ők a saját életükben a főnökök, vagy azért, mert túl kevés van nekik” – magyarázta a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, kiemelve, hogy – már csak Kárpátalja miatt is – az Ukrajnában zajló háború volt a legmegrázóbb a magyar református közösségnek az idei évben.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hozzátette: az idei karácsony legfőbb üzenete az, hogy lesz karácsony, és most is ünnep lesz. Amikor annyi minden változik az életben, és a neheze még hátra van, milyen jó azt mondani, hogy valami nem változik – mutatott rá Balog Zoltán, emlékeztetve, hogy a karácsony alapüzenete nem az, hogy több, szebb és drágább ajándékot tudunk venni, vagy hogy kifinomultabb ünnepi fogást tudunk készíteni, hanem az, amit a prófécia mond:

Emmanuel, velünk, az Isten!, és ez nem változik.

Balog Zoltán azt is kiemelte, az állandó üzenetet természetesen tudni kell lefordítani és megérteni a változó világban, ennek hirdetése pedig az egyház feladata kell hogy legyen. Ez pedig a baj és nehézség helyzetében sokszor sokkal nagyobb bátorítás, mint amikor úgy gondolja az ember, maga is elvan, nincs szüksége senkire – mondta.

Idei karácsonyi istentiszteleten azt fogja hangsúlyozni, hogy a változó világban az Isten szeretete úgy állandó, hogy közben aktuális, ami egy személyre szabott üzenet: „Isten úgy jön hozzánk karácsonykor, abban a helyzetben vesz minket komolyan, figyel ránk, amiben vagyunk” – fogalmazott Balog Zoltán, megjegyezve: a kereszténység nem egy általános, minden emberre vonatkozó megváltástant közvetít, hanem a teremtő-szabadító Istennek a személyes figyelmét minden ember életére. Minden ember a saját élethelyzetéből kiindulva mondhatja el, hogy neki most hogyan van szüksége erre a figyelemre abban a bajban, vagy abban az örömben, amiben éppen van – emelte ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×