eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Újvidék, 2020. július 8.A Mária Neve római katolikus templom (elöl, j) és a városháza (b) a Szabadság téren. Távolabb, a városháza mögött a Szerb Nemzeti Színház épülete. MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Már Újvidék Európa Kulturális Fővárosa

Január elejétől egy éven keresztül a luxembourgi Esch-sur-Alzette, a litvániai Kaunas, valamint a vajdasági Újvidék viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet – közölte az Európai Bizottság.

Az uniós bizottsági tájékoztatás szerint Újvidék Szerbia első európai kulturális fővárosa. Kulturális programjának célja a város és a régió lakóinak jobb összekapcsolása az Európai Unióval, illetve a nyugat-balkáni térség többi részével.

A város programja több mint 1500 kulturális eseményt foglal magában, amelyek olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a migráció, a béke, a multikulturalizmus, valamint a nők szerepe a művészetben.

Kaunas a főváros, Vilnius után a második város Litvániában, amely az Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti. Programja több mint 600 művészeti kezdeményezést és mintegy ezer kulturális eseményt foglal magában, amelyeken legkevesebb négyezer alkotó és több mint 250 előadóművész vesz részt.

Luxemburg második legnagyobb városa, Esch-sur-Alzette azt követően lett Európa Kulturális Fővárosa, hogy az ország fővárosa 1995-ben és 2007-ben is viselte a címet. A város programjában azt javasolja, hogy lakóival és látogatóival közösen vitassák meg a jelen fontosabb társadalmi kérdéseit, mint az identitást a digitális korban, a fenntartható fejlődést vagy Európa perspektíváit – olvasható a közleményben.

Az Európa Kulturális Fővárosa címek adományozását Melina Mercouri görög kulturális miniszter kezdeményezte 1985-ben. A városokat kulturális programpályázat alapján választják ki.

Az elmúlt években

  • 2019-ben az olaszországi Matera és a bulgáriai Plovdiv,
  • 2020-ban a horvátországi Rijeka (Fiume) és az írországi Galway volt Európa kulturális fővárosa.
  • A koronavírus-járvány miatt Rijeka és Galway egészen 2021 áprilisáig viselhette a címet,
  • az eredetileg 2021-re tervezett EKF-programok közül pedig Újvidéké az idén,
  • a bánsági Temesváré és a görögországi Eléfszináé pedig jövőre valósulhat meg.

Magyar város - Pécs - eddig egyszer, 2010-ben viselte a címet. Magyarország legközelebb 2023-ban adja Európa egyik kulturális fővárosát: Veszprém Temesvárral és Eléfszinával együtt viselheti jövőre a címet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×