INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

dózsa imre

magyar állami operaház

balett

erkel színház

Budapest, 2018. április 4. Dózsa Imre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, balettpedagógus, balett- és színházigazgató, egyetemi tanár a Hogy volt?! című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A műsorban Seregi László (eredeti neve: Széplaki László) Kossuth-díjas táncos, koreográfus emlékét, munkásságát idézték meg a meghívott vendégek. MTVA/Zih Zsolt

Gálaesttel köszönti az Operaház a magyar balettlegendát

InfoRádió

Gálaesttel ünnepli a Magyar Állami Operaház Dózsa Imre balettmestert 80. születésnapja alkalmából vasárnap az Erkel Színházban. Az esten megelevenednek a táncművész legendás koreográfiái, szólót táncol mások mellett Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Jurij Kekalo, Kerényi Barbara és Miju Takamori.

Nagy megtiszteltetés és nagy öröm, hogy az Operaház egy gálaesttel köszönt a kerek születésnapomon – kezdte az InfoRádiónak Dózsa Imre balettmester, aki nagyszerű előadásra számít november 21-én. „Nem is tud a nemzeti balett rosszat csinálni, de a gála biztosan különleges lesz… a harangok értem szólnak” – fűzte hozzá a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművészt, balettpedagógus.

Mint mondta, nehéz az összegzés: az ember élete elején hosszú jövőt lát maga előtt, majd a vége felé hosszú múltat, amibe esetében sok-sok siker és csoda jutott, sok olyan előadás, amit táncolt, és sok olyan, amit segített. Nagyon nehéz szerinte kiválasztani egy-egy előadást, amire igazán jó szívvel gondol, mert mindig az az előadás volt a legfontosabb, amire épp készült vagy amire épp készített valakit. „Mindig az volt a szemem előtt, hogy az adott előadás a tökéletesség felé törekedjen, és bár nem tudom, hogy a tökéletesség hogyan sikerült, de minden előadás sikeres volt” – tette hozzá a balettmester.

A Kossuth-díjas balettművész az InfoRádió kérdésre elárulta, pontosan emlékszik az első előadására, sőt, az első alkalomra, amikor szólót táncolt. Dózsa Imre 1959-ben végzett az Állami Balett Intézetben, ahol Lőrinc György táncművész volt a mestere, majd elszegődött a Magyar Állami Operaházhoz, amit akkor Nádasi Ferenc igazgatott. Ő osztotta rá az első szezon elején a főszerepet a Vashegyi Ernő koreografálta Bihari nótája című darabban. Az előadás végül a magánéletében is meghatározó lett, a női főszerepet táncoló Szumrák Verával egymásba szerettek és 1962-ben összeházasodtak, boldog házasságban élnek, két gyermekük született.

Az interjú folytatódik – a beszélgetést teljes hosszában alább meghallgathatja.

Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt

Kapcsolódó hang

Gálaesttel köszönti az Operaház a magyar balettlegendát
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018