eur:
395.88
usd:
372.83
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Pódiumbeszélgetés Orhan Pamuk Nobel-díjas török íróval, a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált díszvendégével a Millenárison 2017. április 20-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A török államalapító megsértésével vádolják a Nobel-díjas Orhan Pamukot

A pestis éjszakáival kapcsolatban már a kötet márciusi megjelenésekor eljárás indult, melyet áprilisban lezárták, de most újranyitottak.

A modern Törökország megalapítójával szembeni tiszteletlenség és a török zászló nevetségessé tétele a vád a Nobel-díjas szerzővel szemben a The Guardian cikke szerint: Orhan Pamuk tagadja az ellen felhozottakat.

Legújabb regénye az 1900-as években egy fiktív ottomán szigeten játszódik, bubópestisjárvány idején. A szerzőt először azzal vádolta meg egy ügyvéd tavasszal, hogy gyűlöletre és ellenségeskedésre buzdít, mivel a műben Musztafa Kemál Atatürköt sértegeti és gúnyt űz Törökország zászlajából. Egy isztambuli bíróság akkor úgy döntött, hogy bizonyítékok hiányában nem viszi tovább a keresetet, de az ügyet benyújtó ügyvéd, Tarcan Ülük fellebbezett a döntés ellen, így a vizsgálatot most újraindították.

Nem az első ilyen pere

Hasonló eljárás már korábban is indult Pamuk ellen, miután a kurdokkal és örményekkel szemben elkövetett 1915-ös gyilkosságokat megemlítette egy interjúban. Ezeket a vádakat aztán 2006-ban ejtették, abban az évben, amikor is a szerző Nobel-díjat kapott. Most az 5816-os számú törvény megsértésével vádolják: ennek lényege Atatürk emlékének védelme.

Ha Atatürköt gyalázó tettet követ el egy török, akár három év börtönre is számíthat.

"A pestis éjszakáiban, amelyen öt évig dolgoztam, nincs tiszteletlenség a birodalmak hamvaiból létrejött nemzetállamok hősies alapítói vagy Atatürk iránt. Épp ellenkezőleg, a regényt tisztelettel és csodálattal írtam ezek iránt a szabadelvű és hősies vezetők iránt" – tagadja a vádat az író.

Sokan állnak mellé

Orhan Pamukot a szólásszabadságért világszerte küzdő szervezetek is támogatják.

Budapest, 2017. április 20.
A Budapest Nagydíjjal kitüntetett Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, díszvendég (k) a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison 2017. április 20-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Budapest Nagydíjjal kitüntetett Orhan Pamuk Nobel-díjas török író, díszvendég (k) a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Millenárison 2017. április 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

"Orhan Pamuk Törökország nemzeti kincse, olyan irodalmi érték, akinek szavai világszerte visszhangoznak, és akit ekként kellene ünnepelni, mégis ismét célkeresztbe került írásai miatt. A török hatóságok már többször alkalmazták a rágalmazási büntetőjogi törvényeket, hogy elhallgattassák azokat, akik fel merik emelni a szavukat bármi ellen, és ez az eset sem kivétel" – mondta Burhan Sönmez, a PEN International elnöke.

"Az alaptalan vádakat a bíróság egyszer már elutasította. A nyomozás újraindítása a bizonyítékok hiánya és az eredeti bírósági döntés ellenére, rámutat az írók elleni általános elnyomásra Törökországban, és azt mutatja, hogy a jogrendszer lehetővé teszi a szabad véleménynyilvánítás és a kreativitás megdöbbentő, autoriter korlátozását" – tette hozzá Karin Deutsch Karlekar, a PEN America szabad véleménynyilvánítással is foglalkozó programjainak igazgatója.

Sok írót hallgattat el Törökország

Csak tavaly legalább 25 írót börtönöztek be Törökországban: ez a harmadik legmagasabb szám világszerte.

Az íróknak rengeteg idejét és erőforrását veszik el a perek,

melyek a félelem és az elnyomás légkörét teremtik meg. Az ilyen, könyveket gyakorlatilag betiltó intézkedések a demokratikus berendezkedést sértik.

"Az a tény – fűzte az esethez Daniel Gorman, az angol PEN igazgatója –, hogy vizsgálat indult, rávilágít a véleménynyilvánítás szabadságának jelentős korlátozására, amellyel az íróknak ma Törökországban szembe kell nézniük. Sürgetjük a török hatóságokat, hogy ejtsék az Orhan Pamuk ellen indított eljárást, és továbbra is kampányolunk a török kormánynak az írók elhallgattatására irányuló folyamatos kísérletei ellen."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×