eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Soha nem mértek még ekkora légköri metánkoncentrációt

A rendszeres mérések kezdete óta soha nem volt még olyan magas a metánkoncentráció a Föld légkörében, mint április közepén az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal adatai szerint.

Az eddigi ismereteink szerint az emberi eredetű metánkibocsátásnak nagyjából bő egyharmada köthető a fosszilis tüzelőanyagok kitermeléséhez, szállításához, elégetéséhez, valamivel kevesebb, mint egyharmadot ad az állattenyésztés - beleértve a kérődzők emésztéséhez és a trágyakezeléshez kötődően keletkező metánt is -, a maradék egyharmadot pedig a szerves hulladékok, a szennyvíz-kezeléséhez és a rizstermeléshez lehet kötni - mondta az InfoRádióban Haszpra László légkörkémikus, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa. A rizstermelésnél ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint a mocsarakban. Szavai szerint

jelenleg a teljes metánkibocsátás körülbelül fele származik az emberi tevékenységekből, a többi természetes folyamatok eredménye.

A természetes viszonyok között a mocsaras, lápos, tőzeges, vizenyős területek bocsátanak ki nagy menyiségben metánt - az oxigénmentes környezetben zajló szervesanyag bomlás termeli az üvegházhatású gázt. "Ez teszi ki a természetes kibocsátás körülbelül felét" - mondta Haszpra László. Körülbelül a harmada a folyókból és tavakból származik, mivel lényegében hasonló folyamatok zajlanak ott is. A maradék pedig a vadon élő állatok - a kérődzők mellett a termeszek - emésztőrendszeréből származik. Van emellett a geológiai forrásból - vulkanikus, geotermikus területekről származó kibocsátás és a metán-hidrából származó kibocsátás.

A légkörfizikus szerint a permafrosztból, vagyis az örök fagyott talajokból a klímaváltozás hatására felszabaduló metán mennyisége is számottevő, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem növekszik jelentősen az innen a légkörbe kerülő mennyiség.

"A permafrosztból úgy tűnik, hogy inkább szén-dioxid kerül ki a levegőbe, és kevésbé metán"

- jegyezte meg Haszpra László. Hozzátette, hogy ha tovább növekszik a felmelegedés, akkor az utóbbi folyamat erősödni fog.

Szavai szerint a szén-dioxid lényegesen erősebben hat a felmelegedési folyamatokra. "Ott szokott félreértés lenni, amikor azt mondják, hogy a metán egy hatékonyabb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Ennek oka, hogy a metán rövidebb, egy-két évtizedes távlatban nyolcvanszor hatékonyabb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Utóbbiból azonban lényegesen több kerül a légkörbe, és a légköri koncentrációja is kétszázszor magasabb" - tette hozzá a légkörkémikus. Elmondta, hogy végső soron a szén-dioxid a meghatározóbb a légkör üvegházhatásában és az éghajlatban, igaz, a metán sem elhanyagolható, a hozzájárulása jelenleg körülbelül olyan 15 százaléknyi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×