eur:
395.11
usd:
372.07
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay.com

Rengeteg kincs van Somogyban, csak ki kéne találni, mi legyen vele

A megyei főlevéltáros szívén viseli a csaknem 200, ott található kastélyépület sorsát. Vagyis inkább viselné.

Több somogyi kastély is omladozik, megmentőre vár - derül ki a Sonline somogyi portál összeállításából.

Azokat a kastélyokat, amelyeket már megmentettek, részben iskolák, szociális otthonok vagy szállodák, a legtöbb viszont üres, az összes érintett épület mennyisége körülbelül kétszáz - vagyis a megye szinte összes településén van "valami", Alsóbogáton, Szentgáloskéren és Pusztakovácsiban több "palota" is -, ezek kastélyok, kúriák, úrilakok, részben magán-, részben köztulajdonban.

Kiss Norbert Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főlevéltárosa épp a témára szakosodott, és rengeteg adat megvan az 1945 utáni időszakból - korábbiak azért nem, mert családi kézben voltak a hasonló épületek, családi fejlegyzések pedig nem sűrűn landolnak a levéltárakban.

A legfontosabb megyei családok: Somssich, Zichy, Széchenyi, utóbbinak Somogytarnócán, Somogyváron és Kőröshegyen is volt kastélya, kúriája. Érdekes, hogy a Festetics család nem építkezett Somogyban, birtokaikat Keszthelyről irányították.

Iskolák vannak a következő települések kastélyaiban: Iharosberény, Somogyvár, Hetes és Balatonszemes.

Egészségügyi intézmények: Mosdós, Segesd, Marcali, Tab, Vótapuszta és Gyöngyöspuszta.

Amikor tsz lett egy-egy ilyen kastélyból, az volt a legrosszabb,

a turisztikai célú hasznosítással pedig nagyon későn kezdtek foglalkozni, nem is sokáig működött a gálosfai kastélyszálló, később vált divattá ilyenben utazni, Kutas-Kozmapusztán, Felsőmocsoládon és Viszen is működik ilyen.

Kifejezetten rossz állapotban van a kercseligeti Maár-kastély, a mikei Somssich-kastély, a somogytarnócai Széchenyi-kastély és a Barcs-belcsapusztai Kremsier-kastély, utóbbinak már csak a falai állnak, ráadásul úgy tudni, külföldi tulajdonosai vannak az épületnek, és fel is szívódtak.

Vannak, illetve voltak olyan kastélyok is, amelyek megsemmisültek: az iharosi Inkey-kastélyt 1980 előtt felrobbantották, mert megtámadta a penész.

A főlevéltáros amondó: érdemes felújítani a még meglévőket, de előtte ki kell találni, hogy minek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×