eur:
393.58
usd:
368.73
bux:
65681.18
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay.com

Rengeteg kincs van Somogyban, csak ki kéne találni, mi legyen vele

A megyei főlevéltáros szívén viseli a csaknem 200, ott található kastélyépület sorsát. Vagyis inkább viselné.

Több somogyi kastély is omladozik, megmentőre vár - derül ki a Sonline somogyi portál összeállításából.

Azokat a kastélyokat, amelyeket már megmentettek, részben iskolák, szociális otthonok vagy szállodák, a legtöbb viszont üres, az összes érintett épület mennyisége körülbelül kétszáz - vagyis a megye szinte összes településén van "valami", Alsóbogáton, Szentgáloskéren és Pusztakovácsiban több "palota" is -, ezek kastélyok, kúriák, úrilakok, részben magán-, részben köztulajdonban.

Kiss Norbert Péter, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főlevéltárosa épp a témára szakosodott, és rengeteg adat megvan az 1945 utáni időszakból - korábbiak azért nem, mert családi kézben voltak a hasonló épületek, családi fejlegyzések pedig nem sűrűn landolnak a levéltárakban.

A legfontosabb megyei családok: Somssich, Zichy, Széchenyi, utóbbinak Somogytarnócán, Somogyváron és Kőröshegyen is volt kastélya, kúriája. Érdekes, hogy a Festetics család nem építkezett Somogyban, birtokaikat Keszthelyről irányították.

Iskolák vannak a következő települések kastélyaiban: Iharosberény, Somogyvár, Hetes és Balatonszemes.

Egészségügyi intézmények: Mosdós, Segesd, Marcali, Tab, Vótapuszta és Gyöngyöspuszta.

Amikor tsz lett egy-egy ilyen kastélyból, az volt a legrosszabb,

a turisztikai célú hasznosítással pedig nagyon későn kezdtek foglalkozni, nem is sokáig működött a gálosfai kastélyszálló, később vált divattá ilyenben utazni, Kutas-Kozmapusztán, Felsőmocsoládon és Viszen is működik ilyen.

Kifejezetten rossz állapotban van a kercseligeti Maár-kastély, a mikei Somssich-kastély, a somogytarnócai Széchenyi-kastély és a Barcs-belcsapusztai Kremsier-kastély, utóbbinak már csak a falai állnak, ráadásul úgy tudni, külföldi tulajdonosai vannak az épületnek, és fel is szívódtak.

Vannak, illetve voltak olyan kastélyok is, amelyek megsemmisültek: az iharosi Inkey-kastélyt 1980 előtt felrobbantották, mert megtámadta a penész.

A főlevéltáros amondó: érdemes felújítani a még meglévőket, de előtte ki kell találni, hogy minek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×