INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 22. kedd
Móric

film

zene

magyar nemzeti filmalap

ráduly györgy

rendszerváltozás

mozi

Nézők a Volt egyszer egy Vadnyugat című film vetítésén a Budapesti Klasszikus Film Maratonon a Szent István téren 2018. szeptember 6-án.

Emelik kalapjukat a filmművészet és a zene története előtt

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A film és zene kapcsolata áll a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton középpontjában, de a rendszerváltás 30. évfordulójáról is megemlékeznek a korszak magyar filmjeinek felújított változatával. Szeptember 4-től nyolc napon át mintegy 100 filmet láthat a közönség több budapesti moziban és a Szent István Bazilika előtti ingyenes vetítéseken. A filmmaraton vendége lesz idén többek között Pierre Richard is.

A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton során a szervezők megemelik a filmművészet és a zene kapcsolata, valamint közös története előtt a kalapjukat, hiszen ez a film születése pillanata óta fennáll (1895. december 27., Párizs). A Párizsban, 1895. december 27-én bemutatott Lumière testvérek első filmjét (A munkaidő vége) is zongorakíséret mellett vetítették - idézte fel Ráduly György, a szervező Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatója.

A programban helyet kapnak a némafilmek, korai hangosfilmek a 30-as évekből, film noirok, de a musicalek világába is tesznek kitérőt, ismertette a Filmachívum igazgatója. Látható lesz az ötven évvel ezelőtt készül Easy Rider, vagy a modernebbek közül például a Mindhalálig zene és a Rocky Horror Picture Show, de terítékre kerül a nagyvárosi zene is a szeptemberi filmzenetörténeti utazáson, tette hozzá Ráduly György.

A rendszerváltás 30. évforduljához kapcsolodó eseménysorozatnak szintén egy jelentős része kapcsolódik majd a zenés filmekhez, illetve a filmzenékhez – ismeretett az igazgató. A 80-as évek olyan kultikus filmjeiből válogatnak, mint a Kopasz kutya, az Eszkimó asszony fázik, ahogyan a Xantus János rendezte Rock terítéken dokumentum musical, valamint a nagy magyar rockopera, az István, a király is műsorra kerül, ami dolby hangminőségben, 4K-ban felújított képpel fog vetítésre kerülni a Szent István Bazilika előtti téren – emelte ki Ráduly György.

Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Budapesti Klasszikus Film Maraton - Ráduly György
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018