INFORÁDIÓ 
2020. november 27. péntek
Virgil

árverés

ady endre

fotográfia

Ady Endre szobra a debreceni Ady parkban az avató napján, 2016. április 28-án. A szobor Győrfi Ádám szobrászművész alkotása.

Rendkívüli Ady-relikviát árvereznek el Budapesten

InfoRádió

"Kedves, jó Beretvás Hugómnak, verseim muzsikába röptetőjének, Bpest 1909 nov. 17 Ady Endre" - ez áll azon a fotón, amely a Múzeum Antikvárium árverésén kerül kalapács alá. Nagyon ritkák az Ady keze írását őrző dokumentumok, de nem csak ettől különleges a fotó.

A 365 tételből álló aukciós anyag igen sokrétű, számos irodalmi első kiadás dedikált példánya, például Kosztolányi Dezső Szent Imre himnuszok műfordítása, valamint több 18. és 19. századi magyar nyelvű irodalmi, művészeti, történelmi és természettudományos kiadvány is megtalálható köztük, de az igazi különlegesség a dedikált Ady Endre-portré, amelyet Székely Aladár készített.

"Kedves, jó Beretvás Hugómnak, verseim muzsikába röptetőjének, Bpest 1909 nov. 17 Ady Endre"

Az egyébként ismert fényképet a költő 1909-ben Beretvás Hugó zeneszerzőnek dedikálta, aki verseinek megzenésítésére vállalkozott. Ady Endre szeretett ugyan dedikált könyveket adományozni, de ritkák a keze írását őrző dokumentumok, az utóbbi több mint két évtizedben egyetlen alkalommal bukkantak rá - mondta az InfoRádiónak Antal Károly, az antikvárium társtulajdonosa.

A licit 650 ezer forintról indul. Néhány héttel ezelőtt egy árverésen a Balázs Bélának ajánlott Ady-könyve kétmillió forintért kelt el.

A fényképek szerelmesei az Ady Endre-portrén túl Lucien Hervé a Le Corbusier épületéről készített fotójára vagy Kossuth Lajos utolsó napjaira Turinba érkezettekről készült csoportképre, míg a metszetek gyűjtői Albrecht Dürer 1510 körül készült Agónia a kertben című eredeti metszetének nyomatára, illetve Leonhard Beck 1517-ben Szent Lászóról készült fametszetére licitálhatnak az árverésen.

Az aukción olyan ritka kiadványok is szerepelnek majd, mint például egy 1880-ból származó Fegyintézeti értesítő, valamint a Magyar Zsidó Szemle 1942 és 1945 közötti lapszámai. A kéziratok gyűjtőinek figyelmét

Seress Rezső dedikált kottái, Bernáth Aurél 1956-os kiállításának vendégkönyve, Fekete István Macskavásár című elbeszélésének teljes kézirata,

valamint Gróf Erdődy Tamás horvát bán 1607-ben kelt levele kelthetik fel.

A könyvek között az egyik legritkább darab Bolyai Farkas 1843-ban Marosvásárhelyen nyomtatott Arithmetikájának javított kiadása, amely a matematika-történet egyik fontos mérföldköve volt; de különleges tétel a gasztronómiai tárgyú kiadványok között Zelena Ferenc tetemesen kibővített Nemzeti Szakácskönyve, amelyet 1846-ban adtak ki, és irodalomtörténeti források szerint Petőfi Sándor könyvtárában is megtalálható volt.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó hang

Ady portré árverésen
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018