INFORÁDIÓ 
2019. június 17. hétfő
Alida, Laura

vízkereszt

epifánia

kereszténység

farsang

Isztambul, 2018. január 6. A görög ortodox Nikosz Szolisz (k) megcsókolja a Boszporusz vízéből kiemelt fakeresztet az isztambuli Aranyszarv-öbölben vízkereszt ünnepén, 2018. január 6-án. A hagyomány szerint az, aki elsőként éri el a vízbe dobott keresztet, egész évben egészséges lesz. A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepségek zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését. (MTI/EPA/Erdem Sahin)

Az egyik legősibb keresztény ünnep a mai

Infostart

A vízkereszt a nyugati keresztény egyház számára a karácsonyi ünnepségek zárónapját jelenti, míg az ortodox keresztények vízkeresztkor ünneplik Jézus Krisztus születését. Rengeteg néphagyomány kötődik hozzá, és ilyenkor, azaz január 6-án szokás leszedni a karácsonyfát.

Az epifánia görög eredetű szó, jelentése: jelenés. Ezen a napon három eseményt ünnepelnek a keresztény egyházak: a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhért és Boldizsár látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus gyermekkorát a Jordánban történt megkeresztelkedéséig (vízkereszt), valamint az általa véghez vitt első csodát a kánai menyegzőn.

A keresztény hagyomány szerint vízkeresztkor nyilvánították ki Jézus születését a pogány népnek.

A három napkeleti bölcs, a háromkirályok, Gáspár, Menyhért és Boldizsár a betlehemi csillagot követve megjelent Jézus jászolánál, uralkodónak kijáró tisztelettel hódolt a kisded előtt.

Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vízkeresztkor vizet és tömjént szentelnek, és a vízből a hívek is kapnak. A szentelt víz hatásosságában vetett bizalom alapja a víz tisztító erejében való hit. A vizet hazavitték, a ház apraja-nagyja kortyolt belőle, hogy megóvja őket a torokfájástól. Megszentelték vele a házat, az ólakat, öntöttek a kútba, hogy a víz meg ne romoljon.

A víz és a tömjén szenteléséből alakult ki a házszentelés, amelyre már Mátyás király idejéből van emlékünk.

A plébános beszentelte a házat, az ajtók szemöldökfájára krétával felírta a három napkeleti bölcs nevét idézve a G-M-B betűket és az évszámot, majd számba vette a házbelieket és beszedte a lélekpénzt.

A keleti egyház vízkeresztkor ünnepli Krisztus születését.

Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör lezárása, a farsang és a disznótorok kezdete, valamint a karácsonyi asztal megbontásának, a ka­rácsonyfa leszedésének a napja.

Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018