INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

louvre

franciaország

múzeum

párizs

rekord

Párizs, 2017. május 7.Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter támogatói a párizsi Louvre múzeumnál 2017. május 7-én, miután a politikus győzött a francia elnökválasztás második fordulójában. (MTI/EPA/AFP pool/Philippe Lopez)

Beyoncéék is segítették a Louvre rekordját

Többen látogattak el tavaly a párizsi Louvre múzeumba, mint ahányan Magyarországon élnek – összesen tíz millió kétszázezren. A francia közgyűjtemény így minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntött.

A milói Vénusz szobra, A medúza tutaja Téodor Zsérikótól, vagy a Mona Lisa Leonardótól. Mind-mind a képzőművészet egyetemes történetének meghatározó alkotásai, és mind egyetlen gyűjtemény, a párizsi Louvre termeit díszítik.

A világ legnagyobb művészeti múzeuma cím elnyerése után tavaly újabb rekordot döntött meg a francia közgyűjtemény. A Louvre lett ugyanis a világ első és eddig egyetlen olyan múzeuma, amit 12 hónap alatt több mint 10 millióan kerestek fel: többen, mint ahányan Magyarországon élnek, összesen 10,2 millióan.

A puszta számoknál csupán a látogatók összetétele lenyűgözőbb: minden második ember ugyanis 30 év alatti volt, egyötödük pedig még a 18. életévét sem töltötte be. A francia fővárosba látogató külföldi turisták közül rengetegen csodálták meg a Louvre műkincseit: több mint 7,5 millióan. A látogatók negyede volt francia, közülük több mint félmillió gyermek iskolai kirándulás keretei között kereste fel a gyűjteményt.

Jean-Luc Martinez, a Louvre főigazgatója három fő okot emelt ki, amelyek hozzájárultak a bűvös tízmillió fős látogatottság eléréséhez.

  • Az első a Delacroix című tárlatuk, amelyre több mint félmillióan voltak kíváncsiak.
  • A második körülményt egy kevésbé szokványos jelenség jelentette: a Louvre-ban forgatták ugyanis az amerikai Beyoncé és férje, Jay-Z új albumának debütáló videoklipjét, amit a legnagyobb videomegosztó portálon közel 150 millióan néztek meg.
  • A harmadik tényezőként a franciaországi turizmus általános növekedése szolgált: bár az év végi sárgamellényes zavargások 18 millió eurós kiesést okoztak a főváros szállodáinak, a vendégéjszakák száma tavaly megközelítette a 2015-ös iszlamista terrortámadások előtt mért rekordot.

Egy friss kimutatás szerint a turizmus a francia GDP mintegy 7 százalékát adja és körülbelül 2 millió embernek ad munkát, amely a közeljövőben tovább nőhet, hiszen az előrejelzések szerint 2020-ban a Franciaországba látogató külföldi turisták száma elérheti a 100 millió főt.

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Philippe Lopez

Kapcsolódó hang

Louvre: látogatottsági rekord
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018