eur:
394.03
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Christian Thielemann német karmester a Bécsi Filharmonikusok zenekarát vezényli az együttes hagyományos újévi koncertjének főpróbáján a bécsi Musikverein koncerttermében 2018. december 30-án.
Nyitókép: Ronald Zak

Eddig nem játszott darabok a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjén

A béke és a szeretet üzenetét akarják eljuttatni a világnak a Bécsi Filharmonikusok Christian Thielemann vezényletével újévi koncertjükön, amelyet 2019. január 1-jén 91 országban sugároznak több tízmillió, sőt, egyes becslések szerint akár százmillió érdeklődőnek.

Az 59 éves német Christian Thielemann, akit elsősorban Wagner és Beethoven műveinek specialistájaként tartanak számon, sokszor dolgozott már a világhírű zenekarral, újévi koncertjükön azonban először dirigál.

A jórészt a Strauss dinasztia műveit tartalmazó repertoárt nem kifogásolja, mint azt az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban elmondta, sokan elfelejtik, hogy pályafutása korai szakaszában és mostanság Drezdában is, ahol a Staatskapelle karmestere, sok operettet és nagyoperát vezényelt.

A 2019-es újévi koncert programján szereplő

17 darabból hatot először játszanak a Bécsi Filharmonikusok,

köztük van az "Express polka" ifjabb Johan Strausstól. A művek válogatásakor nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a program harmonikus legyen, és legyen belső íve - mondta Thielemann.

A világhírű újévi koncertet 1987 óta vezényli a zenekar által felkért vendégkarmester. A meghívás az együttes elismerésének jele, és rendszerint olyan művészt kérnek fel, akivel szoros kapcsolatot ápolnak.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) 14 kamerával közvetíti a koncertet a Musikverein aranyterméből, amelyet 30 ezer szál rózsával, orchideákkal és más virágokkal díszítenek fel.

A koncert szünetében a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Bécsi Állami Operaházról mutatnak be 24 perces kisfilmet.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×