eur:
391.24
usd:
366.37
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Facebook/Zempléni Fesztivál

Hatvan programmal készült a Zempléni Fesztivál

Klasszikus zenei és könnyűzenei koncertek, kiállítások és táncbemutatók várják a közönséget vasárnapig a Zempléni Fesztiválon.

A sárospataki Rákóczi vár a központja idén is a Zempléni Fesztivál programsorozatának. Augusztus 19-ig 37 helyszínen 60 különböző művészeti programmal várják az érdeklődőket – mondta Turjányi Miklós fesztiváligazgató, aki 15 éve vesz részt a szervezésben.

"Érdekessége a rendezvénysorozatnak, hogy egy budapesti csapat szervezi, de így volt ez már a kezdettekkor is, amikor a Liszt Ferenc Kamarazenekar megálmodta 92-ben, hogy Zemplénbe, és még három településre nagyon szép muzsikát fog elvinni augusztusban" - mondta Turjányi Miklós.

A fesztiválon több évfordulót is ünnepelnek – köztük a 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekart, amely évek óta a programsorozat egyik alappillére, és idén is számos koncertet ad

– mondta Hollerung Gábor karmester, a fesztivál művészeti vezetője.

"Hisszük azt, hogy a zempléni fesztivál fontos része a magyar kulturális életnek, egyrészt azért mert jó programokat kínál egy rendkívül érdekes és értékes környezetben, másrészt

hozzájárul a régió fejlődéséhez, amit jól nyomon tudtunk követni az elmúlt esztendőkben"

- tette hozzá.

A művészeti vezető kiemelte: sokat dolgoztak együtt korábban Vashegyi Györggyel, aki idén az Orfeo Zenekarral és a Purcell Kórussal ad koncertet. Az előadásokon igazi csemegeként évszázadok óta feledésbe merült egyházi kantáták csendülnek fel. A karmester hozzátette:

Kálmán Imre Marica grófnő című operettje a Dohnányi zenekar és a Müpa közös produkciójaként érkezik a fesztiválra.

A Budapest Jazz Orchestra huszadik évadának indításaként három koncertet ad Zemplénben: a szerdai hangversenyükön a Budafoki Dohnányi Zenekar művészeivel kiegészülve lépnek a sárospataki Rákóczi-vár színpadára. Csütörtökön pedig Sátoraljaújhely városközpontjában Singin' and Swingin' címmel igazi zenei show-t ígérnek.

Idén először lép fel Zemplénben a Magyar Állami Operaház Zenekara –

a záróhangversenyükön Erkel, Dohnányi, Bartók, Weiner Leó és Kodály művei szólalnak meg Medveczky Ádám vezényletével.

Minden nap akad népzene és jazz, emellett pedig kiállításokból, táncművészeti programokból és kirándulós koncertekből is válogathatnak a 27. Zempléni Fesztiválon.

A fesztivál teljes programját itt tekinthetik meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×