eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Szerdán este kezdődik a Magyar Jazz Ünnepe

A jazz-képzést folytató intézmények növendékeinek bemutatkozásával indul szerda este a Magyar Jazz Ünnepe a Budapest Jazz Clubban. A hétvégén fellép a Malek Andi Soulistic, a Nigun, a Gáspár Károly Trió és Pocsai Kriszta, az Oláh Kálmán Sextet, valamint a SoLaTi. Az InfoRádió a Magyar Jazz Szövetség elnökét kérdezte.

A Magyar Jazz Ünnepe az év egyik legrangosabb hazai jazzeseménye. Szervezője az országos hatókörű, nyitott társadalmi szervezet, a Magyar Jazz Szövetség. Az eseménysorozatra hagyományosan tavasszal kerül sor, helyszíne évek óta a magyar jazzélet centruma, a Budapest Jazz Club.

A Magyar Jazz Ünnepe a jazz-képzést folytató intézmények bemutatkozásával indul, aminek többek között az is a célja,

hogy az idősebb generáció mellett a fiatal, tehetséges jazz-muzsikosok bemutatkozási lehetőséget kapjanak a közönség előtt.

Bágyi Balázs jazz-dobos, a Magyar Jazz Szövetség elnöke elmondta, hogy az esemény másik fő célja a fiatalok bemutatása mellett az, hogy a magyar jazzt népszerűsítse.

Ugyanis létezik olyan, hogy magyar jazz, mint ahogy létezik európai jazz is, amin inkább a nyugat-európai jazzt értjük. A magyar jazz inkább egy markáns közép-kelet-európai vonalat képvisel. Azokon a szignifikáns hangszereken játszanak és improvizálnak a művészek, amelyek itt jellemzőek a térségben, ez különbözteti meg minden egyéb más jazztől a magyar jazzt - tette hozzá a Jazz Szövetség elnöke.

"Van nekünk egy nagyon gazdag népzenei kincsünk, és ebből a népzene-jazz fúzióból

egy sajátos etno-jazz keveredik, amiben akár cimbalom és tárogató is közreműködhet"

- hangsúlyozta Bágyi Balázs.

A Jazz szövetség elnöke azt is hozzátette, hogy a Magyar Jazz Ünnepe kapcsán olyan magyar jazz produkciókat kell érteni elsősorban, akik Magyarországon élnek, itt alkotnak, műhelymunkát végeznek évek óta. Tehát nem alkalmi, hanem állandó formációkról van szó, akik sajátos zenei stílussal és zenei világgal rendelkeznek. A fesztiválon ezeket az előadókat igyekeznek bemutatni.

A négy napos fesztivál szerdán kezdődik. A péntek-szombati nap lesz az esemény csúcspontja:

Pénteken fellép Elek István kvartettje (ő az idei Szabó Gábor életműdíjas művész), valamit a Malek Andi Soulistic, és a Nigun zenekar. Szombaton pedig Gáspár Károly Triója Pocsai Kriszta énekessel kiegészülve lép színpadra, majd az Oláh Kálmán Sextet, és végül pedig SoLaTi zárja a sort.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×