eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Papír nárciszvirágot készítenek az érdeklődők a szentendrei Skanzen húsvéti rendezvényén tartott kézműves foglalkozáson 2017. április 16-án.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Ünnepi programok a hosszú hétvégén

Hétvégén nyit a Vasúttörténeti Park, és az induló tavaszi fesztivál is számos izgalmas programot tartogat húsvétra a családoknak. A Skanzenben és Hollókőn a hagyományos szokásokat elevenítik fel, míg a Csodák Palotájában a tojáskísérletekről szól majd a hétvége.

Vasárnap újra megnyitja kapuit a Vasúttörténeti Park, hétfőn nyuszikereséssel indul a húsvéti programsorozat, amelyben kézműves- és hagyományőrző programok mellett koncert és bábelőadás várja a családokat.

Lehet tojást festeni, nemezelni, gyertyát önteni, vagy megfonni a húsvéti kosarat. A kicsiket állatsimogatóval várják, ahol megismerhetik a háztáji kis- és nagyállatokat.

Pénteken Petrás Mária keramikus kiállításával nyílik meg a PONT Fesztivál a Várkert Bazárban. Kreatív gyerekjátékok, húsvéti népénekek, mesék, kiállítás és koncertek – színes programkínálat várja a családokat az ünnepi hosszú hétvégén.

Az idei fesztivál a mediterrán térségbe kalauzolja el az érdeklődőket

– mondta Weyer Balázs programigazgató. „A mediterráneumnak a katolikus része, az, amelynek a hagyományait jól lehet kötni a húsvéthoz. Nagyon érdekes hagyományok is vannak itt, kezdve a horvátországi szigetek különböző körmeneti hagyományaitól a szardíniai félfikórusokig” – fogalmazott.

A Csodák Palotája a tudomány felől közelít az ünnepi hagyományokhoz:

tojásfestés helyett izgalmas tojáskísérleteket kínál

az érdeklődő gyerekek számára vasárnap és hétfőn.

Húsvéti ügyességi játékokkal, tojástotóval, különleges díszítési technikákkal és bábelőadásokkal várják a családokat a Szentendrei Skanzenben húsvét vasárnap és hétfőn. A programokat koncertek, köztük a Csángálló, a Kolompos és a Kaláka együttes fellépése is színesíti – összegezte Lengyel Emese rendezvényszervező.

„Ezen a két napon felelevenítjük a népszokásokat, izgalmas játékokat, bábszínházakat, koncerteket kínálunk, és szervezünk a család minden generációja számára élvezetes programokat”

– emelte ki.

Hollókőn is a hagyományos húsvétot idézik a hétvégi programok. Lesz tojásfestés, locsolkodás – természetesen vízzel teli vödrökkel – és számos hagyományőrző program. Ilyenkor a Palócföld jellegzetes ízeit, ételeit kóstolhatják meg a vendégek.

Az eszem-iszom mulatság már nagyszombaton elkezdődik, és húsvét hétfőn délután a táncházzal zárul.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az utóbbi időben nagyon sok csöppség született – közülük sokakat megnézhetnek a húsvéti hétvégén is, és ahogyan megszokhatták: napközben meghatározott időpontokban betekinthetnek a bébifókák tízóraijába, a Földi-malackodásokba vagy az Elefántiskolába.

A Budakeszi Vadaspark a hétvégén is tart éjszakai kalandtúrát, azonban már az áprilisi időpontjaik is beteltek, így ha kíváncsiak az állatok éjszakai életére – igyekezzenek jó előre helyet foglalni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×