INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Híres írók magánéletébe pillanthatunk bele

InfoRádió
Egyre több irodalmi levelezés, napló lát napvilágot – Gyarmati Fanni feljegyzései után most megjelent Radnóti Miklós levelezéseinek első része; újra kiadták Petőfi Sándor és Arany János sokszor csipkelődő levélváltásait; az Esterházy-kalauz pedig bővített kiadásban jelent meg.

Izgatja az olvasókat az az írói világ, amely a regények vagy versek mögött lakik – mondta az InfoRádiónak Beck Zoltán író, a Libri könyvszakértője. Több ezt bemutató kötet is megjelent az utóbbi időben: köztük Petőfi Sándor és Arany János, valamint Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése, de Radnóti Miklós üzenetei is napvilágot láttak. Az emberek kíváncsiak az író személyére és hétköznapi életére.

A szakértő a műfajjal kapcsolatos etikai kérdésekre is felhívta a figyelmet: az olvasónak kevéssé van köze ezekhez a világokhoz, hiszen ezek a szövegek nem a nyilvánosságnak készültek. Azonban ezen irományok hasznossága abban rejlik, hogy bemutatja, az ismert szerzők is emberek, és „nem fekete-fehér fényképek az irodalom-tanterem falán”. Az ilyen szövegek küldetése, hogy az irodalom szereplőit közel hozza hozzánk – fogalmazott Beck Zoltán.


A címlapról ajánljuk