eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Hobo a hatalommal való pimaszkodásról

Hobo a hatalommal való pimaszkodásról

A hozzá kapcsolódó életérzés tette a rockzenét meghatározó művészetté 1964 és 1970 között - mondta Földes László Hobo az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kossuth-díjas előadóművész hozzátette, más korban, hiába játszik egy zenekar szédületesen jól, nem tudja azt átvenni.

Óriási különbség van a slágerek és a kultikus dalok értelmezése között – jelentette ki Hobo, hozzátéve, hogy néhány kulcsdal – az 1968-ban született Szimpátia az ördöggel vagy az Adj menedéket! - soha nem volt sláger, a közönség és a zenekar találkozásából emelkedett magasra.

„Ezeknek a tartalmi és a hihetetlen energiájú, fülbemászóan dögös zenei része nem kopott meg. A 90-es évek vége óta érzékelhető kulturális változás - a médiával és az internettel - nem tudta tönkretenni a Rolling Stones-t, miközben sok fiatal zenekart egy sláger után megöl.”

A rockzenéhez kapcsolódó életérzés a 20-30-as évek néger blues zenéjében és a 60-as években gyökerezik, és ez az életérzés tette emblematikussá azt a néhány zenekart és a dalaikat, és ez tette ezt a zenét 1964 és 1970 között az akkori világ meghatározó művészetévé – mondta a Kossuth-díjas előadóművész.

„A Beatles, a Rolling Stones, Bob Dylan, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Jim Morrison – igazából tíz-tizenkét olyan zenekar vagy név van, akik zeneileg, szövegileg és személyiségükben is egyesítették ezt. Azt képviselték, ami a szeretetről, a másik ember tiszteletéről, a hatalommal való pimaszkodásról és a szabadság kereséséről szól.”

Utána már nem fejlődött tovább, mert a szórakoztatóipar, a média és az internet beolvasztotta a műfajt – fogalmazott Földes László Hobo.

„Már nem olyan progresszív művészet, mint volt például a Pink Floyd idején. Az újabbak, még ha olyan káprázatosak is, mint a Red Hot Chili Peppers vagy a Pearl Jam, nem tudták átvenni ezt, mert más korban születettek, más a környezet.”

Minden művészetnek megvan a maga progresszív korszaka – fűzte hozzá Hobo.

Hobo önkritikus, mint mondta: pocsék dalszövegeket is írt néha. Erről, és Földes László közelmúltban megjelent könyvéről itt olvashat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×