eur:
394.91
usd:
371.51
bux:
66324.29
2024. április 16. kedd Csongor

Indul a POSZT

Tizennégy produkció, köztük hét nagyszínpadi és hét stúdióelőadás került be a csütörtökön induló Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A fesztivál emellett számos koncertet, gyermek- és felnőtt előadást valamint közösségi programokat kínál.

Csütörtökön kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó. Az idei fesztivál versenyprogramját Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatta 2016. március 1. és 2017. március 5. között bemutatott magyar nyelvű színházi premierek közül.

„Erős évad van mögöttünk. Bár változó színvonalú előadások születettek, mint mindig, sok kiugróan erős előadás volt látható. Nagyon sok szellemi izgalommal járt, részint a határon túli mezőny rendkívül erőssége, részint a független csapatok meglehetősen masszív művészi munkája és vidéken és Budapesten is találkoztunk számos olyan előadással, ami igazi szellemi reveláció” - vélekedett Kovács Dezső.

Hét nagyszínpadi és ugyanennyi stúdiószínházi előadás került a versenyprogramba. A nagyszínpadon lesz látható a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Jadviga párnája című előadása, amelyet Mezei Kinga rendezett.

Szokatlan módon zenés produkció is helyet kapott a versenyprogramban: Béres Attila rendezése, A chicagói hercegnő, a Budapesti Operettszínház bemutatója. A nagyszínpadi produkciók között van továbbá a Gyulai Várszínház III. Richárd bemutatója, amelyet ifj. Vidnyánszky Attila rendezett. Ugyancsak a nagyszínpadon lesz látható a Vígszínház Bűn és bűnhődés bemutatója, Michal Docekal rendezésében, az Örkény István Színház előadása, a Bagossy László rendezésében színre vitt Mesél a bécsi erdő és a szombathelyi Weöres Sándor Színház Mohácsi-bemutatója, A falu rossza.

És egy határon túli produkció is szerepel a nagyszínházi programban: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadása, amelyet Radu Afrim rendezett.

A Kamaraszínházban láthatja a közönség a Katona József Színház Nóra - karácsony Helmeréknél című bemutatóját, amelyet Székely Kriszta állított színpadra. Helyet kapott még a programban a Radnóti Színház Futótűz című produkciója Alföldi Róbert rendezésében, valamint a Miskolci Nemzeti Színház Kivilágos kivirradtig című előadása Rusznyák Gábor adaptálásában.

Szász János rendezésében került színre a kecskeméti Katona József Színházban Csehov Platonovja Apátlanul címmel, ez is látható lesz a pécsi versenyprogramban, továbbá a Kolozsvári Állami Magyar Színház A mélyben című bemutatója Jurij Kordonszkij rendezésében és Viktor Rizsakov Részegek-színrevitele a Nemzeti Színházból.

A pécsi EXPO Center ad helyet a Proton Színház és a Trafó Látszatélet című produkciójának - Mundruczó Kornél rendezése szintén a versenyprogramba került.

Emellett számos kísérőprogram: koncertek, népszerű fővárosi előadások és felolvasó színházi bemutatók, diákszínjátszó fesztivál várja a közönséget ebben a tíz napban Pécsen.

Közben két alkotó már válogat a jövő évi POSZT-ra: Regős János, színész, rendező, valamint Térey János, író, költő. A két válogató egy segítőt is választott maga mellé: Balog Józsefet, a MASZK Egyesület elnökét, illetve Bazsányi Sándort, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar esztétika szakának megbízott tanszékvezetőjét.

A Pécsi Stop arról írt, hogy 11,7 millió forintos veszteséggel zárta a tavalyi évét a POSZF Nonprofit Kft. A találkozó gazdálkodásáért felelős szervezet közleményben úgy fogalmaz: strukturális átalakulások után kiadások csökkentésével és a jegybevételek növelésével próbálják egyensúlyba hozni a POSZT büdzséjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×