INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

1956-os forradalom

palackposta

móra ferenc múzeum

Drámai segélykérő palackposta a Tiszából

InfoRádió / MTI

1956-os forradalmárok egy palackban a Tiszába dobott segélykérő levelét mutatják be kamarakiállításon a szegedi Móra Ferenc Múzeumban keddtől.

Az üvegpalackot 1962. május 25-én egy hatodik osztályos tanuló találta a Tiszában a vajdasági Zentánál. A diák kihalászta az üveget, melyben egy néhány soros, drámai segítségkérő üzenetet talált: "1956. XI. 15. Magyarok! Segítség! Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és társaimat is, mert Magyarok vagyunk. Itt a Tisza Partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! HAZÁÉRT! Míg elmentek, megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltő tollam. Segítség! Véremmel írok! Csongrádtól 3 km északra a füzesben. Magyarok! Szabadítsatok ki!"

Nem tudni, ki írhatta ezeket a sorokat, és így a szerző további sorsa sem ismert. A rendkívüli történeti forrásnak számító, megrázó sorokat tartalmazó dokumentumot hosszú évtizedeken keresztül a zentai múzeum raktárában őrizték. A drámai üzenetet a szegedi Móra Ferenc Múzeum közösségi terében mutatják be egy kamarakiállítás keretében keddtől.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018