INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

film

filmgyártás

magyar nemzeti filmalap

filmalap

saul fia

Megint százmilliókat vitt a viszkis rabló

Infostart

Tavaly több mint hatmilliárd forintos támogatást adott az állam magyar mozifilmek készítéséhez. A legtöbb pénzt Antal Nimród viszkis rablóról készülő filmje kapta, összesen 1 milliárd 225 millió forintot - közölte a Világgazdaság.

Szintén egymilliárd feletti támogatásban részesült Csupó Gábor zenés filmje, a Pappa Pia, míg a harmadik helyen a Mundruczó Kornél rendezésében készülő Felesleges ember című film szerepelt csaknem 700 millióval – tájékoztatta a Világgazdaságot a filmalap.

A testület öttagú döntőbizottsága 2016. november végéig 121 – részben gyártási támogatásra vonatkozó – pályázatra összesen mintegy 6,9 milliárd forintot szavazott meg. A 2016-ban jelentkező 220 pályázó több mint fele kapott pénzt a forgatáshoz. A döntőbizottság kizárólag szakmai szempontok alapján dönt a pályázatokról – emelte ki az MNF.

Az említett 6,9 milliárd forint legnagyobb hányadát (6,25 milliárd forintot) 18 játékfilm filmgyártási támogatására adták az alkotóknak, beleértve a magyar részvételű koprodukciókat és az Inkubátor programban készülő filmeket is.

A filmalap filmszakmai tevékenységek támogatására fordítható forrása a hatos lottó játékadójából származik, december közepéig 5,1 milliárd forint folyt be ezen a jogcímen.

Azt nem lehet megmondani, hogy megtérülnek-e a filmek készítéséhez nyújtott állami pénzek, egy-egy mozifilm elkészülése általában két-három éves folyamat a tervtől a bemutatóig. A most támogatáshoz jutó filmek idén és jövőre kerülnek a mozikba, azután derül ki, hogy milyen szakmai elismeréseket, illetve jegybevételt hoznak.

A filmalap támogatásával készült mozik 43 nemzetközi díjat söpörtek be a filmfesztiválokon, köztük a Saul fia egy Oscar- és egy Golden Globe-díjat és tíz fesztiválfődíjat.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018