eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

CAFe Budapest - Összművészeti produkció 1956 jegyében

Összművészeti produkció készült Gergye Krisztián rendezésében az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A darabot október 18-án a Várkert Bazárban láthatja a közönség a CAFe Budapest fesztivál keretében.

"Nagyon érzéki, de jelenkori hangulatot szeretnénk teremteni, amely a fiatalabb generációk számára is közelebb hozza az 1956 őszi történelmi eseményeket" - mondta Gergye Krisztián az M1 aktuális csatorna szerda reggeli adásában az Egy ünnepi színjáték ...'56-'16 című produkcióról.

Mint fogalmazott, egy olyan összművészeti előadást készítettek, amely az irodalmat, a képzőművészetet, a zenét, az operát, a táncművészetet és a prózai színházat helyezi egymás mellé, és a különböző művészeti műfajok szintézisével kommunikálja 1956 emlékét.

A rendező kitért arra, hogy egyfajta szorongó érzelmi helyzetbe akarják hozni a nézőt, amelyet a kommunista rezsim idején a hétköznapi ember érezhetett. Hozzátette: a színház eszközeivel kívánják megmutatni, mi történik, amikor manipulálva vagyunk, elnyomás van, és miként képes az ember ilyen helyzetben önmaga maradni.

Petrányi Barna, a produkció projektvezetője arról beszélt, hogy nem csak Magyarországon érthető darab létrehozására törekedtek. "Az előadás nemcsak a forradalom pozitív hangulatát, hanem az azt megelőző és követő időszak hangulatát is át kívánja adni".

Megjegyezte, hogy a produkció rendezője vagy Zombola Péter zeneszerző is a fiatal kortárs művészek közé tartozik, számunkra 1956 témájának feldolgozása szintén hozhat korábban nem ismert részleteket. Ugyanakkor olyan személyek is közreműködnek a darabban, akik érintettek voltak a forradalomban.

"A darabot november 3-án Washingtonban, másnap pedig New Yorkban is bemutatjuk a New York-i Magyar Intézettel együttműködésben és a tervek között erdélyi előadások is szerepelnek" - mondta Petrányi Barna.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×