eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A versekről szól a mai nap

Ma van a magyar költészet napja, Budapesten és országszerte számos program várja az érdeklődőket, az InfoRádió ezek közül válogatott.

„Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers irassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye” - írta József Attila, akinek születésnapját több mint 50 éve a magyar költészet napjaként ünnepeljük. Ezen a napon országszerte a versekről szól az utca, a metró, a kávézók és természetesen a kulturális intézmények: alkalmi verselők mérhetik össze tudásukat, színészek tolmácsolják kedvenc költeményeiket, és neves költőinkre emlékezünk, vagy velük együtt ünnepelünk.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a „mindenség szerelmese” című egész napos rendezvényén két korszakos költőt, József Attilát és Juhász Ferencet köszönti. „A költőnek meg kell építenie a maga világegyetemét" - vallotta Juhász Ferenc, az eseményen az ő teremtett sorai, versei, képei állnak a középpontban.

A Pesti Színházban délután négy órától várják az érdeklődőket "Az első 120 év" című költészetnapi délutánra, amelyet Hegedűs D. Géza rendez.

„Idén feladatul azt kapta minden kolléga, hogy válasszon egy kedves verset egy kedves költőtől a magyar költészet elmúlt 120 évének gazdag kínálatából.”

A Ferencvárosban is színes programokkal várják az érdeklődőket a tavaly átadott József Attila emlékhelyen - mondta Kállay Gáborné, a 9. kerület alpolgármestere.

„Az eseménysorozat délelőtt József Attila szülőházában, a Gát utca 3-ban kezdődik, itt található a József Attila emlékhely, amelyet tavaly adtunk át, egész nap ingyenes látogatható.”

Több tárlatvezetés is lesz, közös szavalásra várják a fiatalokat, irodalmi kvízzel és egyéb játékokkal készülnek József Attila szülőházában – tette hozzá az alpolgármester.

A Művészetek Palotájában pedig este a 80 éves Csukás Istvánt köszöntik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×