eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Óriási projekttel emlékezünk a reformáció 500 éves évfordulójára

1526 és 1570 közötti időszak magyar forrásanyagának teljes körű feltárását végzi és a felvidéki szabad királyi városok forrásait is feltérképezi a Magyar Nemzeti Levéltár, készülve a reformáció jövőre esedékes 500. évfordulójára. A pedagógiai programmal is kiegészülő munkáról Rácz György főigazgató-helyettes beszélt az InfoRádiónak.

„Egy mintaszerű projektről van szó, amely kormányzati szinten is mintaszerűen indul el, hiszen nagyon sok időt kaptunk az előkészületekre. A Reformációs Emlékbizottsággal együttműködve a Magyar Nemzeti Levéltár óriási forrásfeltáró projektet indított, amelyben többféle területen próbáljuk feltárni a reformációs forrásokat” - mondta Rácz György Országos levéltári főigazgató-helyettes.

Hozzáfűzte: a levéltár két nagy projektet indított.

„Az egyik, hogy 1526 és 1570 között feltárjuk valamennyi iratunkat, ez több tízezernyi adatot jelent. A középkori anyagunk 1526-ig már elérhető az interneten, de most 1570-ig is elérhetővé válik az ország történetére vonatkozó összes adat. A másik projektünk a felvidéki városokhoz kapcsolódik: a szabad királyi városok hitújítással kapcsolatos váltását szeretnénk feltérképezni. Kutatóink járják a felvidéki városokat és adatokat gyűjtenek” - fogalmazott Rácz György.

Mint mondta, a megyei levéltárakban szintén nagy arányú forrásfeltáró munka zajlik.

„Levéltáraktól függően vannak olyan helyek, ahol a török időkben az anyagok elpusztultak, és léteznek olyanok, ahol nagy mennyiségű anyag maradt fenn. Nem korlátozzuk a kutatást a 16. századra, hanem egészen a huszadik századig próbáljuk feltárni az iratokat. Elsősorban a református és evangélikus, de természetesen más protestáns egyházakkal kapcsolatos adatokat is gyűjtünk és ebből egy adatbázist építünk” - számolt be a munkáról a főigazgató-helyettes.

Rácz György elmondta, hogy a forrásfeltárásra alapozva szeretnének vándorkiállítást is létrehozni, amely megyei közintézményeket is bevonva intézményenként körülbelül 15 jelentős iratot mutatna be a nagyközönség számára.

„Szeretnénk olyan pedagógiai programokat is indítani, amelyen a helyi iskolákkal együttműködve a diákcsoportok megtanulják és eljátsszák, hogy valójában hogyan játszódott le a reformáció a mindennapokban. Nagyon szép források állnak rendelkezésre, így átélhetően tudjuk közvetíteni az ismereteket a diákok számára” - fűzte hozzá az Országos levéltári főigazgató-helyettes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×