eur:
389.19
usd:
362.62
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Boldog Meszlényi Zoltán vértanúra emlékezik a katolikus egyház

Boldog Meszlényi Zoltánra, a kistarcsai internálótáborban 65 évvel ezelőtt, 1951. március 4-én mártírhalált halt püspökre emlékezik a magyar katolikus egyház - mondta el Monostori László, érseki irodaigazgató-helyettes a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, valamint az M1 aktuális csatornán.

Az érseki irodaigazgató-helyettes ismertette: az emléknap alkalmából este Lágymányoson, a Meszlényi Zoltánról elnevezett, alig másfél éve felszentelt templomban mutat be ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Monostori László kiemelte: Meszlényi Zoltánról, látásmódjáról, hozzáállásáról hivatásához sokat elárul választott püspöki jelmondata: "Bizalommal és hűséggel", hiszen élete végéig bízott Isten szeretetében és az élete árán is hűséges maradt hozzá. Élete és mártírhalála pedig a "szolgáló szeretet" példaképévé teszi őt.

Hozzátette: Meszlényi Zoltánt nemrég, 2009-ben avatták boldoggá, ráadásul nem régen élt, így még vannak olyanok, akik személyesen is ismerhették őt - hangsúlyozta az érseki irodaigazgató-helyettes.

A püspök 1892-ben született Hatvanban, papi tanulmányait Rómában végezte, a Collegium Germanicum et Hungaricumban. 1915-ös pappá szentelése után szertartóként, titkárként majd irodaigazgatóként szolgált előbb Csernoch János, majd Serédi Jusztinián hercegprímás, bíboros, esztergomi érsek mellett. 1937-ben szentelték püspöké, ettől kezdve a mindenkori hercegprímás segédpüspöke lett - tette hozzá.

Meszlényi Zoltánt 1950. június 29-én hurcolták el esztergomi lakásáról az állambiztonsági szervek emberei. A kistarcsai internálótáborba vitték, ahol elkülönítve őrizték és kínozták. A kínzások és a végkimerülés következtében 1951. március 4-én halt meg.

Hamvait a rákoskeresztúri Új köztemetőben helyezték el. 1966. június 24-én földi maradványait exhumálták és az esztergomi bazilikában helyezték örök nyugalomra. 2004-ben Erdő Péter indította el Meszlényi Zoltán boldoggá avatási eljárását. XVI. Benedek pápa 2009. július 3-án hagyta jóvá a dokumentumot, amely a püspököt kanonizálja a boldogok sorában, és ugyanabban az évben október 31-én avatták boldoggá az esztergomi bazilikában.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×