eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Változatosabbá tenné tagságát az amerikai filmakadémia

Jelentős változtatásokról döntött az amerikai filmakadémia vezetése arra válaszul, hogy a négy színészi kategóriában sorozatban második éve csak fehér bőrű jelöltek esélyesek az Oscar-díjra. A testület 2020-ra kétszeresére növelné a nők számát a testületben és sokkal változatosabbá tenné a tagságot.

Az amerikai filmakadémia hét végi közleménye szerint a kormányzók egyhangú szavazással döntöttek az intézkedésekről, amelyek az intézmény elnöke szerint rövid időn belül éreztetni fogják hatásukat. "Az amerikai filmakadémia élére áll a változásnak, nem vár a filmiparra" - fogalmazott Cheryl Boone Isaacs.

A változások része, hogy a jövőben a tagok szavazati joga 10 évre szól majd, és akkor újítják meg, ha az adott tag aktív marad, nem hagy fel a filmes munkával. Háromszor tíz év után életre szóló szavazati jog jár, illetve akkor is, ha az illetőt jelölték Oscar-díjra vagy elnyerte az elismerést, amelyről jelenleg az akadémia több mint 6200 fős tagsága, többségében idősebb fehér férfi dönt.

Ezek a feltételek visszamenőleges hatállyal a jelenlegi tagokra is érvényesek lesznek. Azokat, akik nem felelnek meg a követelményeknek, emeritus taggá nyilvánítják, akik a tagság minden előnyét élvezhetik, az Oscar-szavazásban azonban nem vehetnek részt.

Az akadémia emellett szélesíteni fogja az eljárást, amely során a régi tagok újakat javasolnak, és nagyratörő globális kampányt indít, hogy alkalmas tagokat verbuváljon, és sokkal változatosabbá tegye a testületet. Az intézménynek jelenleg 17 tagozata van, a tagság meghívásos, Oscar-jelöléssel vagy úgy lehet kiérdemelni, hogy az adott tagozatból ketten támogatják az illető felvételét.

Annak érdekében, hogy a sokszínűséget azonnal növeljék, az intézmény vezetőségét, a kormányzók testületét - amelyben minden tagozatból hárman foglalnak helyet - három fővel bővítik. Õket az elnök jelöli és a kormányzók hagyják jóvá, megbízatásuk három évre szól majd. Bővítik a döntéshozatalban és a végrehajtásban kulcsszerepet játszó bizottságokat is, ennek révén a tagok jobban kivehetik részüket a döntéshozatalból, és jobb lehetőség nyílik majd arra, hogy a jövő vezetői észrevetessék magukat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×