INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nyolcszáz éves a Domonkos-rend

InfoRádió / MTI
Jubileumi évvel ünnepli alapításának nyolcszázadik évfordulóját a Domonkos-rend, az eseménysorozat világszerte, a rend minden templomában ma, a Domonkos-rendi szentek emléknapján nyitnak meg.

Ez alkalomból Bosák Nándor püspök, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója mutat be szentmisét Debrecenben, a Domonkos-rend Szent László-templomában este hat órakor - tájékoztatott az egyházmegye sajtószolgálata.

A Szent Domonkos által alapított Prédikátor Testvérek Rendjét (Ordo Fratrum Praedicatorum), közismert nevén a Domonkos-rendet 1216. december 22-én kelt bullájával szentesítette III. Honoriusz pápa.

Magyarországon a domonkosok 1221-ben telepedtek le. Az első kolostorokat Székesfehérvárott, Győrben, Esztergomban, Pécsett és Budán alapították. A török uralom idején a rend szinte teljesen megsemmisült, ezért a 16. század végétől a megmaradt kolostorokat szervezetileg más tartományokhoz csatolták.

A 17. században a rend újjáéledt Magyarországon. A magyar domonkosok 1938-ban hoztak létre önálló tartományt. A szerzetesrendek 1950-es felszámolásakor 85 magyar domonkos szerzetes élt Magyarországon. A jelenlegi, 1989 után újraalapított magyar rendtartománynak Szentendrén, Sopronban és Debrecenben működik rendháza.

A címlapról ajánljuk