eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A kulturális örökség napjai - Ingyenes belépés a Forster Központ intézményeiben

Ingyenes belépéssel, tárlatvezetéssel várja a látogatókat a Forster Központ kezelésében lévő több műemlék szombaton és vasárnap a Kulturális Örökség Napjai programsorozat keretében.

A budai Várban a De la Motte-Beer-palota, a fáji Fáy-kastély, Füzérradványban a történeti parkban álló, Ybl Miklós tervei alapján épült Károlyi-kastély, Nádasdladányban a Nádasdy-kastély, valamint a nemzeti művelődés egykori központja, a péceli Ráday-kastély is ingyenesen lesz látogatható a hétvégén - közölte a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ az MTI-vel.

A hétvégén az érdeklődők nemcsak a lakóterét láthatják az ebben az évben múzeummá alakított, középkori alapokon nyugvó budavári De la Motte-Beer-palotának, hanem vezetéssel megtekinthetik a padlást is, ahol egykor a fűszernövényeket, gyógynövényeket szárították.

Füzérradványon mindkét napon meghatározott időpontokban anekdotákkal, az épületről szóló történetekkel fűszerezett vezetés fogadja az érdeklődőket a Károlyi-kastély földszinti termeiben és a kastélyparkban, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyban pedig különlegességnek ígérkezik a pince és a víztorony megtekintése. A péceli Ráday-kastélyban bepillanthat az érdeklődő a kastély rejtett zugaiba és megtekintheti a márványistállót is.

Szeptember 21-én a lovasberényi Cziráky-kastély, a tatai Esterházy-kastély is fogadja a vendégeket, valamint ezen a napon látogatható lesz a sziklatömbön épült siroki vár és a tájház és a budanyéki romkert az egykori királyi vadászkastély maradványaival. Megtekinthető lesz a dégi Festetics-kastély parkja, és a tatai Esterházy-kastély titkos folyosói, átjárói, a cselédlépcső, a padlás is látható lesz ezen a napon.

A nyitott hétvége keretében szombat délután tekinthetők meg Majkon a Kamalduli Remeteség cellaházai, a templomtorony és a konvent épülete. Pécsen Jakováli Hasszán pasa dzsámija, a minaret, Idrisz baba türbéje látható, és az egész napos családi eseményen a gyermekeket bábjátékos tárlatvezetések, kreatív múzeumi játékok, valamint kézműves foglalkozások szórakoztatják.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×